Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Holandsko koordinuje zhabanie majetku sankcionovaných Rusov

Na archívnej snímke holandská štátna vlajka. Foto: TASR/AP

Ministri sa pre vytvorenie funkcie rozhodli minulý týždeň po tom, ako boli podrobení ostrej kritike, že ich kroky voči sankcionovaným Rusom sú pomalé a neúčinné.

Brusel/Amsterdam 5. apríla (TASR) - Bývalý šéf holandskej diplomacie Stef Blok bol vymenovaný za koordinátora holandského prístupu k riešeniu sankcií proti Rusku. O tomto rozhodnutí ministra zahraničných vecí Holandska Wopkeho Hoekstru informuje spravodajca TASR.

Spravodajský server DutchNews.nl v utorok pripomenul, že Hoekstra túto informáciu potvrdil pred poslancami holandského parlamentu. Poslanci opakovane kritizujú vládu, že koná pomaly a neefektívne pri zhabaní alebo zmrazení aktív občanov a firiem Ruskej federácie, ktorí pôsobia alebo majú sídlo v Holandsku a ocitli sa na sankčnom zozname EÚ v súvislosti s podporou vojny na Ukrajine.

Hoekstra pred poslancami uviedol, že Blok, bývalý minister zahraničných vecí a tiež exminister financií, bude dohliadať na zmrazovanie ruských aktív v Holandsku vrátane konfiškácie majetku a jácht ruských oligarchov.

Ministri sa pre vytvorenie tejto funkcie rozhodli minulý týždeň po tom, ako boli podrobení ostrej kritike, že ich kroky voči sankcionovaným Rusom sú pomalé a neúčinné. Po viac ako mesiaci od invázie ruských vojsk na Ukrajinu holandské úrady zabavili okolo 516 miliónov eur v podobe ruského tovaru a ruských kontraktov. Ďalších 155 miliónov eur bolo zmrazených pri finančných transakciách. Podľa denníka Financieele Dagblad však ruské aktíva v Holandsku majú hodnotu 80 miliárd eur, z čoho 45 miliárd eur patrí ľuďom na sankčnom zozname EÚ.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)