Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Holandská ministerka zdravotníctva povedie konzultácie o koalícii

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Schippersová je členkou liberálnej Strany za slobodu a demokraciu (VVD) premiéra Marka Rutteho.

Brusel/Amsterdam 16. marca (TASR) - Poprední predstavitelia trinástich politických strán, ktoré sa po stredajších parlamentných voľbách dostali do dolnej komory parlamentu, sa dnes poobede po prvýkrát stretli a požiadali súčasnú ministerku zdravotníctva a športu Edith Schippersovú, aby začala s procesom formovania novej vlády. Uviedol to spravodajský server DutchNews.nl.

Schippersová je členkou liberálnej Strany za slobodu a demokraciu (VVD) premiéra Marka Rutteho. Poverenie dostala od predsedníčky dolnej komory parlamentu Khadije Aribovej, ktorá ju vyzvala, aby jej predložila správu o konzultáciách s ostatnými politickými stranami najneskôr do budúcej stredy, aby o nej mohol 23. marca rokovať parlament už v novom zložení.

Po predstavení správy o politických konzultáciách novému parlamentu môže odštartovať samotný proces vytvárania budúcej koaličnej vlády. Na jej čelo by sa mal už do tretice postaviť Mark Rutte, ktorý podľa holandských médií s najväčšou pravdepodobnosťou do vlády pozve kresťanských demokratov a liberálnu stranu D66. Spolu s nimi by mal 71 mandátov, väčšinový kabinet si však bude vyžadovať prizvanie ešte jednej alebo dvoch menších strán.

Neistota pretrváva okolo "štvrtého hráča" budúcej koalície, keď Kresťanská únia (CU) by názorovo ladila s kresťanskými demokratmi, ale má len päť mandátov a podpora 76 poslancov v 150-člennom v parlamente je považovaná za príliš krehkú. Do úvahy preto prichádza Zelená ľavica so 14 mandátmi, ale jej požiadavky nemusia byť prijateľné pre trojicu silnejších strán.

V hre je ešte terajší koaličný partner liberálov - Strana práce (PvdA). Labouristi však po "katastrofálnom" volebnom výsledku, keď namiesto 38 poslancov budú mať v parlamente len deväť, stoja pred otázkou o svojej budúcnosti. Web DutchNews.nl informoval, že viacero vysokopostavených členov PvdA navrhlo rozpustenie strany. Jej predseda Hans Spekman zatiaľ nemieni odstúpiť, v sobotu však bude čeliť hlasovaniu o vyslovení dôvery a o udržaní sa vo funkcii.

Oficiálne výsledky volieb budú zverejnené na budúci utorok, kedy bude zrejmé aj to, ktorí poslanci sa vďaka preferenčným hlasom dostali do parlamentu na úkor svojich kolegov.

Ministri súčasnej vlády zostanú vo funkciách do vytvorenia novej vládnucej koalície, nebudú však prijímať žiadne závažné rozhodnutia.