Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Zahraničie

Holandsko zníži náklady na svoju diplomatickú službu vo svete

Minister zahraničných vecí Frans Timmermans. Foto: FOTO TASR/Miroslav Košírer

V niektorých prípadoch sa diplomati budú musieť vzdať súkromných rezidencií v krajinách svojho pôsobenia a žiť budú v budove veľvyslanectva.

Amsterdam 28. júna (TASR) - Holandsko v rámci úsporných opatrení vlády zruší viacero svojich konzulátov v zahraničí a zníži počet diplomatov na svojich veľvyslanectvách.

Holandsko patrí medzi krajiny, ktoré majú tradične silné diplomatické zastúpenie vo svete. Podľa schváleného plánu úspor, ktorý počíta so znížením rozpočtu na zahraničnú službu o 500 miliónov eur do roku 2018, sa zruší najmenej šesť konzulátov.

V rámci opatrenia, o ktorom parlament informoval minister zahraničných vecí Frans Timmermans, sa počíta s presunom diplomatov do menších a lacnejších budov. Súvisí to aj s tým, že sa Holandsku nedarí splniť požiadavky EÚ na znižovanie dlhu, uviedla agentúra Reuters.

V niektorých prípadoch sa diplomati budú musieť vzdať súkromných rezidencií v krajinách svojho pôsobenia a žiť budú v budove veľvyslanectva. Najviac sa bude znižovať rozsah diplomatickej služby v európskych krajinách.

Okrem toho veľvyslanectvá v afganskom Kábule a jemenskej metropole Saná nahradí jeden diplomat.