Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Holandského narkobaróna a dvoch ďalších odsúdili na doživotie

Na snímke vstup do izby Detenčného ústavu počas otvorenia Detenčného ústavu v Hronovciach 22. decembra 2022. Foto: TASR Michal Svítok

Rozsiahle vyšetrovanie trvalo šesť rokov a okrem Taghiho bolo súdených ďalších 16 členov drogového gangu, nazývaného mafia Mocro.

Amsterdam 27. februára (TASR) - Holandského narkobaróna Ridouana Taghiho v utorok odsúdili na doživotie za sériu vrážd, ktoré v Holandsku spáchal jeho drogový gang. Na doživotie spolu s ním odsúdili aj ďalších dvoch zločincov, informuje TASR podľa správ agentúr DPA a AFP.

Rozsiahle vyšetrovanie trvalo šesť rokov a okrem Taghiho bolo súdených ďalších 16 členov drogového gangu, nazývaného mafia Mocro. Boli obvinení zo šiestich vrážd a štyroch pokusov o vraždu v rokoch 2015-2017 a ďalších trestných činov.

Súd v Amsterdame sprevádzali prísne bezpečnostné opatrenia. Napriek tomu počas procesu boli zavraždení prinajmenšom traja ľudia vrátane známeho holandského investigatívneho novinára Petera R. de Vriesa. Obžalovaných však v rámci tohto procesu nesúdili pre tieto vraždy.

Prokurátori žiadali doživotie pre šiestich obžalovaných, napokon ich však dostali len traja. Zvyšným 14 udelili nižšie tresty odňatia slobody, najnižší deväť mesiacov.

Na vynesenie rozsudkov neprišlo viacero obžalovaných, vrátane samotného Taghiho. Do Holandska ho vydali v roku 2019 z Dubaja ako dovtedy najhľadanejšieho zločinca. Taghi má marocký pôvod a podľa prokuratúry aj po zadržaní a väzbe v prísne stráženom väzení naďalej viedol drogový gang a vydával pokyny.

Očakáva sa, že odsúdení sa proti verdiktom odvolajú. Doživotie pre Taghiho možno prehodnotiť po 25 rokoch, čo však neznamená, že bude mať automaticky nárok na podmienečné prepustenie, citovala AFP prokurátorov.

Ústredným bodom obžaloby bola výpoveď svedka identifikovaného len ako Nabil B. Ako bývalý komplic Taghiho vypovedal ešte v roku 2017 výmenou za zníženie trestu, pričom teraz bol odsúdený na desaťročné väzenie. Jeho výpoveď odštartovala bezprecedentnú vlnu násilia, pri ktorej bol zavraždený brat kľúčového svedka v procese s gangom, jeho právnik, aj známy investigatívny novinár de Vries, ktorý bol dôverníkom svedka.