Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Poradný orgán vlády v Holandsku odporučil konzumovať menej mäsa

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Strava pozostávajúca zo 60 percent rastlinných a 40 percent živočíšnych bielkovín, akú Gezondheidsraad odporúča, by znížila negatívny vplyv konzumácie potravín na životné prostredie až o 25 percent.

Amsterdam 14. decembra (TASR) - Holandská rada pre zdravie (Gezondheidsraad), ktorá je nezávislým poradným orgánom tamojšej vlády, Holanďanom v stredu odporučila, aby konzumovali menej mäsa. Prechod na stravu s väčším množstvom rastlinných a menším množstvom živočíšnych bielkovín je totiž podľa nej prospešnejší pre životné prostredie a zároveň aj zdravší pre väčšinu ľudí. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry DPA.

Strava pozostávajúca zo 60 percent rastlinných a 40 percent živočíšnych bielkovín, akú Gezondheidsraad odporúča, by znížila negatívny vplyv konzumácie potravín na životné prostredie až o 25 percent. Návrh je pritom percentuálne presným opakom súčasného jedálnička Holanďanov.

Medzi zdroje živočíšnych bielkovín patrí okrem mäsa a rýb aj mlieko i mliečne výrobky a tiež vajíčka. Zdroje rastlinných bielkovín zase zahŕňajú ryžu a obilniny (vrátane ovsa alebo prosa), ako aj strukoviny, menovite napríklad sóju, fazuľu, šošovicu či hrach.

Podľa Gezondheidsraadu by väčšina ľudí mohla bez akýchkoľvek výživových problémov jesť menej mäsa a iných živočíšnych bielkovín. Rada v tomto smere odporučila príslušným ministerstvám, aby prišli s plánom, ako medzi ľuďmi takúto odporúčanú rastlinnú stravu spopularizovať.