Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Holandsko: Poslanci chcú trestať zákazníkov prostitútok z donútenia

Na archívnej snímke z roku 1996 je vyhlásená amsterdamská štvrť Oudezijds Achterburgwal Foto: TASR/AP

Vláda plánuje zvýšiť vek, od ktorého sa ženy môžu stať prostitútkami, na 21 rokov a zároveň zaviesť nejakú formu členského registra pre tie osoby, ktoré sa tejto činnosti venujú.

Brusel/Amsterdam 14. júla (TASR) - Poslanci z holandskej vládnucej Strany práce (PvdA) s podporou ďalších dvoch opozičných strán vypracovali návrh zákona, ktorý má zmierniť fenomém nútenej prostitúcie. Uviedol to dnes spravodajský server DutchNews.nl.

Podľa nového legislatívneho návrhu sa dopustí trestného činu každý zákazník, čo navštívi prostitútku, o ktorej vie, že stať sa členkou sexuálneho priemyslu bola donútená.

Súčasné právne predpisy týkajúce sa obchodovania s ľuďmi sa nezameriavajú konkrétne na klientov prostitútok, ale poslanci sa domnievajú, že aj oni by mali byť trestne stíhaní, keďže podporujú fenomén nútenej prostitúcie.

"Klienti by sa nemali tváriť, že nevedia, že prostitútka nevykonáva svoju činnosť na základe slobodnej vôle. Tým, že zatvárajú nad tým oči, prispievajú k praxi obchodovania s ľuďmi a nesú spoločnú zodpovednosť," upozornila labouristická poslankyňa Marith Rebelová-Volpová.

Poslanci z troch politických strán dúfajú, že príslušný zákon bude hotový na jeseň tohto roku, kedy sa ho chystajú predložiť parlamentu na schválenie.

V Holandsku je prostitúcia legálnou činnosťou - nevestince môžu oficiálne žiadať o úradné povolenie činnosti, avšak podľa prieskumov 50-80 percent žien, ktoré pracujú v holandskom sexuálnom priemysle, boli k tomu donútené.

Vláda plánuje zvýšiť vek, od ktorého sa ženy môžu stať prostitútkami, na 21 rokov a zároveň zaviesť nejakú formu členského registra pre tie osoby, ktoré sa tejto činnosti venujú.