Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Prvá veľká predvolebná televízna diskusia bola bez populistu Wildersa

Líder holandskej pravicovej protiislamskej Strany Slobody Geert Wilders počas prejavu na zhromaždení hnutia Vlasteneckí Európania proti islamizácii Západu (PEGIDA) v Drážďanoch 13. apríla 2015. Foto: TASR/AP

Wilders už odriekol viacero debát a rozhovorov a s politickými súpermi plánuje verejne diskutovať až dva dni pred holandskými voľbami.

Amsterdam 6. marca (TASR) - Prvou veľkou televíznou diskusiou sa v nedeľu večer začala "horúca" fáza predvolebnej kampane v Holandsku. Desať dní pred parlamentnými voľbami vyhlásenými na 15. marca debatovali poprední predstavitelia ôsmich strán o sociálnej politike a holandskej kultúre, avšak bez pravicového populistu Geerta Wildersa, ktorý účasť odmietol.

Wilders už odriekol viacero debát a rozhovorov a s politickými súpermi plánuje verejne diskutovať až dva dni pred voľbami. Po prvý raz v aktuálnom predvolebnom súboji sa ale kritickým otázkam v živom vysielaní vystavil premiér Mark Rutte.

Necelý týždeň a pol pred voľbami je ich výsledok stále otvorený. Veľká časť voličov ešte nie je rozhodnutá, vyplýva z prieskumov. V tých vedie Rutteho pravicová liberálna Ľudová strana za slobodu a demokraciu (VVD) s približne 16 percentami. Tesne za ňou je Wildersova krajne pravicová Strana za slobodu (PVV). Všetky etablované strany však vylučujú spoluprácu s Wildersom.