Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Holandsko vyzvalo Rusko, aby nešírilo nezmysly o vyšetrovaní letu MH17

Rôzne možnosti pádu lietadla spoločnosti Malaysia Airlines počas tlačovej konferencie Spoločného vyšetrovacieho tímu (JIT) v Nieuwegeine 28. septembra 2016. Foto: TASR/AP

Premiér Rutte tak zareagoval po tom, ako holandskú veľvyslankyňu v Rusku predvolali na ruské ministerstvo zahraničných vecí, aby prevzala sťažnosť Moskvy.

Brusel/Amsterdam 4. októbra (TASR) - Holandský premiér Mark Rutte vyzval v pondelok Rusko na zastavenie šírenia "všemožných nezmyslov" o vyšetrovaní tragického osudu letu MH17. Uviedol to spravodajský server DutchNews.nl.

Rutte tak zareagoval po tom, ako holandská veľvyslankyňa v Rusku Renée Jonesová-Bosová bola predvolaná na ruské ministerstvo zahraničných vecí, aby prevzala sťažnosť Moskvy v súvislosti so záverečnou správou medzinárodného tímu vyšetrovateľov o zostrelení Boeingu 777 spoločnosti Malaysia Airlines.

K zostreleniu lietadla došlo 17. júla 2014 nad východnou Ukrajinou, na území pod kontrolou proruských separatistov. Spoločný vyšetrovací tím pod vedením Holandska minulý týždeň zverejnil predbežné závery vyšetrovania okolností katastrofy letu MH17. Správa konštatuje, že civilné dopravné lietadlo s 298 osobami na palube zasiahla raketa vypálená z mobilného protilietadlového systému Buk, ktorý bol do oblasti dopravený z Ruska.

Po zverejnení správy došlo k ochladeniu diplomatických vzťahov medzi Holandskom a Ruskom. Ruská vláda označila správu vyšetrovateľov za "neobjektívnu a politicky motivovanú". Šéf holandskej diplomacie Bert Koenders si následne v piatok 30. septembra predvolal ruského veľvyslanca v Holandsku a posťažoval sa na "neprijateľné pripomienky" Moskvy.

V pondelok rovnaký diplomatický scenár použila ruská strana, na čo holandský premiér oznámil, že očakáva, že Rusi budú plne spolupracovať s vyšetrovacím tímom pod vedením holandskej prokuratúry v zmysle podmienok rezolúcie BR OSN číslo 2166.

"Tiež očakávam, že zastavia šírenie všetkých druhov nezmyslov ohľadom kvality vyšetrovania," povedal Rutte v rozhovore pre domácu televíznu stanicu NOS.

Rusko vytrvalo popiera akúkoľvek vinu za tragédiu letu MH17. Kremeľ trvá na tom, že na základe radarových snímok civilné lietadlo bolo zostrelené ukrajinskou raketou, a obviňuje Ukrajinu z toho, že nedala zavrieť letecký koridor nad východnou Ukrajinou.