Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Holandsko si predvolalo ruského veľvyslanca pre kritiku vyšetrovateľov

Archívna snímka, Malajzijskí leteckí vyšetrovatelia skúmajú trosky lietadla Boeing 777 na mieste dopadu pri obci Hrabove na východe Ukrajiny 22. júla 2014. Foto: TASR/AP

Vyšetrovatelia dospeli k záveru, že civilné dopravné lietadlo s 298 osobami na palube zasiahla raketa vypálená z mobilného protilietadlového systému Buk, ktorý bol do oblasti dopravený z Ruska.

Haag 30. septembra (TASR) - Po kritike, ktorá zaznela z Ruska na adresu obsahu správy Spoločného vyšetrovacieho tímu pod vedením Holandska o predbežných záveroch vyšetrovania okolností katastrofy lietadla malajzijských aerolínií na východe Ukrajiny zo 17. júla 2014, si dnes v Haagu predvolali na tamojšie ministerstvo zahraničných vecí ruského ambasadora v Holandsku.

Šéf holandskej diplomacie Bert Koenders sa v tejto súvislosti nechal počuť, že "nefundovaná kritika vyšetrovateľov je neprijateľná".

Vyšetrovatelia dospeli podľa obsahu správy k záveru, že civilné dopravné lietadlo s 298 osobami na palube zasiahla raketa vypálená z mobilného protilietadlového systému Buk, ktorý bol do oblasti dopravený z Ruska. Inkriminovaný systém, v ktorom jedna raketa chýbala, neskôr prepravili späť do Ruskej federácie. V troskách stroja našli smrť všetci pasažieri i členovia posádky letu MH17.

Boeing sa zrútil asi 25 kilometrov od miesta, z ktorého bola vypálená raketa, povedal vedúci tímu vyšetrovateľov s tým, že údaje poskytnuté Spojenými štátmi a Európskou vesmírnou agentúrou tiež potvrdzujú miesto vystrelenia rakety. Vyšetrovanie sa sústredilo na zistenie, odkiaľ bola vypálená strela, ktorá spôsobila pád lietadla. Zodpovednosť konkrétnych osôb bude predmetom ďalšieho vyšetrovania.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí v prvej reakcii na zverejnenie správy obvinilo medzinárodný tím zo "zaujatosti" a "politickej motivácie".

Podľa vyhlásenia hovorkyne ruského rezortu diplomacie Marie Zacharovovej, ktoré citovala agentúra DPA, členovia tohto tímu "naďalej ignorujú nevyvrátiteľné dôkazy ruskej strany napriek skutočnosti, že Rusko je v podstate jediným, kto poskytuje dôveryhodné informácie a oznamuje všetky nové údaje.... Pre našich západných kolegov sa stalo normou svojvoľne určiť vinníka a vymyslieť požadované výsledky", komentovala hovorkyňa závery vyšetrovateľov.

Na dnešné predvolanie ruského veľvyslanca v Holandsku reagovala Moskva slovami hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova, že dialóg je vždy dobrý.

Práve on sa už skôr vyjadril, že ide o predbežné závery, preto "niet čo prijímať alebo odmietať.... Správa môže, ale aj nemusí byť pravdivá... Treba pokračovať vo vyšetrovaní". Súčasne vyjadril ľútosť, že Rusko stále nie je prizvané do skupiny vyšetrovateľov tejto leteckej katastrofy.