Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Holandsko smeruje k vláde zloženej z politikov a ľudí zvonka

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Lídri štyroch pravicových strán sa "snažia o dobrý, vyvážený mix ministrov z politiky a z vonkajšieho prostredia", píše sa v správe vypracovanej Kimom Puttersom.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Haag 14. marca (TASR) - Holandsko smeruje po štyroch mesiacoch od volieb k čiastočne technokratickej vláde. Prekvapujúco v nich zvíťazil krajne pravicový líder Geert Wilders, ale tento burič proti islamu nebude premiérom, píše tlačová agentúra AFP.

Štyri strany rokujúce o zložitej koaličnej zmluve sa dohodli, že budú ďalej viesť rozhovory o "rovnomerne namiešanom" kabinete zloženom z politikov a technokratov. Uvádza sa to v správe z rokovaní, zverejnenej vo štvrtok.

Lídri štyroch pravicových strán sa "snažia o dobrý, vyvážený mix ministrov z politiky a z vonkajšieho prostredia", píše sa v správe vypracovanej Kimom Puttersom, povereným dohľadom nad komplikovanými koaličnými rozhovormi.

"Na základe doterajších diskusií pokladám za rozumné snažiť sa napríklad o takéto rozdelenie kabinetu: 50 percent ľudí s politickými väzbami a 50 percent bez nich, teda ľudí zvonka," odporučil Putters.

Lídri štyroch strán vrátane Wildersa sa dohodli, že sa nestanú ministrami a ostanú v parlamente.

Wilders sa doteraz veľmi snažil presvedčiť ostatné strany, aby vytvorili vládu pod jeho vedením. V stredu oznámil, že sa mu to nepodarilo a nebude premiérom. Ako povedal, je nespokojný. "Podľa mňa by to takto v demokracii nemalo byť," povedal novinárom.

Vysvetlil, že sa rozhodol odstúpiť "bez ohľadu na to, ako veľmi to bolí, aké je to nespravodlivé a aké ústavne nesprávne" to možno je.