Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Štyri strany v Holandsku obnovili rozhovory o koaličnej vláde

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Koaličné rozhovory prebiehajú medzi dvoma liberálnymi stranami - vládnucou Ľudovou stranou za slobodu a demokraciu (VVD) a Demokratmi 66 (D66).

Brusel/Amsterdam 3. mája (TASR) - Štyri holandské politické strany obnovili dnes dočasne prerušené rokovania o vytvorení novej vládnej koalície. Spravodajský server DutchNews.nl pripomenul, že po dlhšej prestávke sa mali rokovania začať už v utorok, líder zelených Jesse Klaver však požiadal o jednodňový odklad, aby sa mohol zúčastniť na pohrebe svojej matky.

Koaličné rozhovory prebiehajú medzi dvoma liberálnymi stranami - vládnucou Ľudovou stranou za slobodu a demokraciu (VVD) a Demokratmi 66 (D66) -, ku ktorým sa pripojili Kresťanskodemokratická výzva (CDA) a Zelená ľavica (GroenLinks). DutchNews.nl upozornil, že najspornejšie body, ktorým budú čeliť stranícke rokovacie tímy, sú v oblasti štátnych príjmov, boja proti klimatickej zmene a politiky prisťahovalectva.

Pokiaľ ide o politiku príjmov, zelení sa snažia zmenšiť súčasné rozdiely v odmeňovaní medzi bohatými a chudobnými, kým VVD premiéra Marka Rutteho chce ešte viac zväčšiť terajší rozdiel medzi dávkami sociálneho zabezpečenia a platmi. Zelení zároveň čelia aj nesúhlasu zo strany VVD a CDA pri niektorých návrhoch na riešenie problémov spojených so zmenou klímy, tento bod by však mala prekonať spoločná stratégia pre životné prostredie, ktorú vypracovali všetky štyri strany.