Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Zahraničie

Holandský súd rozhodol o vrátení archívu Anny Frankovej do Švajčiarska

Anna Franková, archívne foto Foto: TASR/AP

Anna Franková pochádzala z nemeckej židovskej rodiny a počas druhej svetovej vojny ukrývala v Amsterdame.

Amsterdam 26. júna (TASR) - Archív dokumentov týkajúcich sa Anny Frankovej a jej rodiny sa musí vrátiť z amsterdamského múzea nadácii so sídlom vo Švajčiarsku. Podľa agentúry Reuters o tom dnes rozhodol súd v holandskom Amsterdame.

Anna Franková (1929-1945) pochádzala z nemeckej židovskej rodiny a počas druhej svetovej vojny ukrývala v Amsterdame. Denník, ktorý si písala počas pobytu v holandskom úkryte, vyšiel v miliónových nákladoch po celom svete. Zomrela krátko pred koncom druhej svetovej vojny v koncentračnom tábore Bergen-Belsen.

Amsterdamské múzeum s názvom Dom Anny Frankovej sa súdilo o tisíce fotografií, listov a ďalších dokumentov s nadáciou so sídlom vo švajčiarskom Bazileji. Nadáciu Fond Anny Frankovej (AFF) založil Annin otec Otto Heinrich Frank. Medzi spornými písomnosťami sa nenachádzal posmrtne publikovaný denník Anny Frankovej.

Súd ukončil spor

Na snímke denník Anny Frankovej.
Foto: TASR/AP
Holandský súd ukončil súdny spor verdiktom, že múzeum, ktoré patrí medzi najnavštevovanejšie turistické atrakcie Amsterdamu, musí vrátiť dokumenty AFF do januára 2014.

"Fond Anny Frankovej je majiteľom týchto položiek, ktoré poskytol (v roku 2007) v rámci dlhodobej pôžičky v záujme vytvorenia spoločne spravovaného archívu," uvádza sa v rozhodnutí súdu.

Medzi oboma inštitúciami došlo k narušeniu dôvery, čo bolo podľa verdiktu presvedčivý dôvod na ukončenie dohody o pôžičke.