Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Holandsko žiada založiť tribunál OSN pre prípad zostreleného lietadla

Symbolický dvojkríž s vencom na mieste dopadu lietadla Boeing 777 letu MH 17 Malajzijských aerolínii na mieste dopadu pri obci Hrabove na východe Ukrajiny 9. septembra 2014. Foto: TASR/AP

Lietadlo Boeing 777 sa zrútilo vlani 17. júla počas letu nad východnou Ukrajinou.

Amsterdam 3. júla (TASR) - Holandská vláda žiada OSN o podporu návrhu na vytvorenie tribunálu, ktorý by identifikoval a súdil ľudí zodpovedných za zostrelenie dopravného lietadla spoločnosti Malaysia Airlines pred rokom nad územím východnej Ukrajiny, ovládaným proruskými separatistami. Oznámil to dnes holandský premiér Mark Rutte.

Rutte uviedol, že tribunál OSN by poskytoval "najlepšiu záruku spolupráce medzi všetkými krajinami" v snahe priniesť spravodlivosť rodinám 298 obetí, ktorých väčšinu tvorili na palube letu MH17 práve holandskí pasažieri.

Rutteho vyjadrenie potvrdili správu tlačovej agentúry Reuters z minulého mesiaca, že Holandsko sa snaží o založenie takéhoto tribunálu.

Medzinárodný tím vyšetrovateľov preverujúci okolnosti havárie lietadla spoločnosti Malaysia Airlines, ktoré sa vlani v júli zrútilo na východe Ukrajiny, dokončil 1. júla návrh záverečnej správy z vyšetrovania nehody.

Holandská bezpečnostná rada (OVV) uviedla, že návrh záverečnej správy z vyšetrovania pádu malajzijského lietadla poskytla na pripomienkovanie predstaviteľom Malajzie, Ukrajiny, Spojených štátov, Ruska, Británie, Austrálie a Holandska. Výsledky vyšetrovania uvedené v správe, ktorá má dôverný charakter, nezverejnila.

Na zaslanie svojich pripomienok k správe majú uvedené krajiny 60 dní, pričom zverejnenie záverečnej správy z vyšetrovania havárie sa očakáva v októbri.



Lietadlo Boeing 777 letiace z Amsterdamu do Kuala Lumpuru sa zrútilo vlani 17. júla počas letu nad východnou Ukrajinou. Zahynulo všetkých 298 ľudí na palube, medzi ktorými bolo aj 85 detí a 15 členov posádky. Väčšina cestujúcich boli Holanďania, preto bolo vyšetrovanie prípadu zverené práve tejto krajine.

Bezprostredne po incidente kyjevské vedenie vinu za letecké nešťastie zvalilo na proruských separatistov, ktorí však tvrdili, že nemajú výzbroj, ktorá by mohla zasiahnuť lietadlo letiace v takej výške.

Vlani na jeseň holandskí vyšetrovatelia zverejnili predbežné závery, ku ktorým dospeli - vyplýva z nich, že lietadlo bolo zasiahnuté viacerými vysokoenergetickými objektmi zvonku.