Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Holandsko upozornilo Ankaru, aby sa nemiešala do domácich záležitostí

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Máme slobodu hovoriť o Turecku a oni môžu slobodne hovoriť o nás, ale nakoniec je to otázka národnej zodpovednosti, tu v Holandsku, odkázal Koenders do Ankary.

Brusel/Amsterdam 26. augusta (TASR) - Minister zahraničných vecí Holandska Bert Koenders dnes uviedol, že počas svojej budúcotýždňovej návštevy v Ankare upozorní svojich hostiteľov na zasahovanie Turecka do vnútorných záležitostí Holandska, k čomu dochádza po zmarenom pokuse o prevrat v Turecku. Uviedol to spravodajský server DutchNews.nl.

Šéf holandskej diplomacie týmto zareagoval na oficiálny list zaslaný tureckým generálnym konzulom na adresu viacerých miestnych úradov, v ktorom im radí, ako sa vyrovnať s demonštráciami namierenými proti súčasnej vláde v Ankare.

"Holandsko má na starosti holandskú spoločnosť a to nemá nič spoločné s tureckou vládou," povedal Koenders novinárom. Aj keď, ako dodal, Holandsko chápe pocity tureckej vlády, ktoré pramenia z pokusu o vojenský prevrat.

Koenders upozornil, že Holanďania musia sami vyriešiť rozpory, ktoré vznikli medzi členmi tureckej komunity na území Holandska.

"Máme slobodu hovoriť o Turecku a oni môžu slobodne hovoriť o nás, ale nakoniec je to otázka národnej zodpovednosti, tu v Holandsku," odkázal Koenders do Ankary.

Od nevydareného pokusu o prevrat v Turecku v polovici júla boli na území Holandska hlásené desiatky prípadov hrozieb a zastrašovania medzi rôznymi skupinami tureckej komunity. Väčšina holandských Turkov je lojálna súčasnému režimu v Ankare, v krajine však žijú aj Turci, ktorí podporujú hnutie duchovného Fethullaha Gülena, ktorého Ankara obviňuje z pokusu o prevrat, a tiež početná skupina Kurdov pochádzajúcich z Turecka.