Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Holandsko upravilo zákon o vojenskej službe

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Ten by mal uľahčiť vstup dievčatám do armády.

Brusel/Amsterdam 3. októbra (TASR) - Holandské dievčatá, ktoré dovŕšia 17. rok života, budú mať od januára budúceho roka povinnosť nastúpiť do výkonu vojenskej služby v prípade, že krajina bude čeliť ozbrojenému útoku.

Spravodajský server DutchNews.nl v stredu informoval, že Senát schválil zmenu zákona, ktorý stanovuje nástup do vojenskej služby. Podľa tohto zdroja je však reforma prevažne symbolickým opatrením, pretože povinná vojenská služba bola v Holandsku zrušená v roku 1997.

"V praxi to znamená, že zákon už v súvislosti s obranou vlasti nebude rozlišovať medzi mužmi a ženami," uviedol hovorca ministerstva obrany Klaas Meijer.

Armáda rozošle oznámenie všetkým chlapcom a dievčatám, ktorí dovŕšili 17. rok života, že ich mená boli zaradené do evidencie vojenských služieb. Všetci ľudia z tohto zoznamu - až do veku 45 rokov - môžu byť kedykoľvek povolaní do zbrane, ak sa Holandsko vstúpi do vojny s inou krajinou.

Zákon bol pozmenený a doplnený tak, aby sa upravila formulácia "bratia v zbrani" na "bratia a sestry". Rezort obrany od uvedených zmien očakáva, že viac mladých žien bude mať záujem o kariéru v armáde. "Momentálne máme v aktívnej službe len desať percent žien, čo je príliš málo," konštatoval Meijer.

Spravodajca TASR Jaromír Novak