Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Holandsko vrátilo Ukrajine krymský zlatý poklad

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Roman Hanc

Historici ukrajinského Národného historického múzea poďakovali amsterdamskému múzeu za starostlivé uchovanie artefaktov, ako aj za pomoc dostať ich domov.

Kyjev 27. novembra (TASR) - Starobylý krymský poklad známy pod názvom "skýtske zlato" Holandsko v pondelok - po takmer desiatich rokoch - vrátilo Ukrajine. Múzeum starožitností Allarda Piersona v Amsterdame oznámilo, že všetky časti pokladu sa už nachádzajú v Kyjeve, informuje TASR podľa agentúry DPA.

Historici ukrajinského Národného historického múzea poďakovali amsterdamskému múzeu za starostlivé uchovanie artefaktov, ako aj za pomoc dostať ich domov.

Kultúrne artefakty z výstavy "Krym - Zlato a tajomstvá Čierneho mora" postihol konflikt medzi Ruskom a Ukrajinou, pripomína DPA.

Zlatý poklad, ktorého vek sa odhaduje na zhruba 2000 rokov, sa do Amsterdamu na výstavu dostal v roku 2014 zo štyroch múzeí ukrajinského polostrova Krym. Rusko si na poklad začalo nárokovať v ten istý rok po nelegálnej anexii Krymu.

Múzeum v Amsterdame cenné artefakty po skončení výstavy na Krym nevrátilo, pretože nevedelo, kto je ich právoplatným vlastníkom. Poklad tak zostal v Holandsku až po vyjasnení právnej situácie. Najvyšší súd v holandskom Haagu v lete 2023 zamietol požiadavku Ruska a nariadil vrátenie pokladu Ukrajine.

Riaditeľka Múzea Allarda Piersona v Amsterdame Els van der Plasová vyjadrila potešenie, že situácia sa konečne vyjasnila a "predmety boli vrátené".

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v prvej reakcii na vrátenie pokladu Ukrajine uviedol, že zlato "patrí Krymu a musí byť tam".

Moskvou dosadený krymský gubernátor Sergej Axionov medzitým uviedol, že spor o právne vlastníctvo chce vyriešiť vojenskou cestou - ruským víťazstvom nad Ukrajinou, cituje DPA.