Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Takto Holandsko bojuje o presídlenie agentúry EMA. Záujem má aj SR

Mark Rutte. Foto: TASR/AP

Rutte vo svojom liste poukázal na mimoriadne medzinárodné spojenia a atraktívne životné podmienky Amsterdamu, ktoré spĺňajú všetky požiadavky EMA a jej zamestnancov.

Brusel/Amsterdam 21. apríla (TASR) - Holandská vláda je ochotná vyčleniť sumu 11 miliónov eur a najať úradníkov, ktorí majú pomôcť pri rýchlom presídlení Európskej agentúry pre lieky (EMA) a jej zamestnancov z Londýna do Amsterdamu v prípade, že Holandsko bude po vystúpení Británie z EÚ úspešné v "súťaži" o získanie sídla tejto prestížnej agentúry.

Holandský denník Financieele Dagblad dnes uviedol, že v prípade presunu EMA do oblasti Amsterdamu vláda najme úradníkov na to, aby pomohli približne 900 zamestnancom agentúry nájsť vhodné ubytovanie a medzinárodné školy pre ich deti.

Po odchode Británie z EÚ sa budú musieť z Londýna odsťahovať dve agentúry - okrem EMA je to aj Európska banková agentúra (EBA). Britská vláda už prejavila záujem ponechať si EMA aj po tzv. brexite, Európska komisia však upozornila, že agentúry EÚ musia mať sídlo na území Únie.

Spravodajský server DutchNews.nl pri tejto príležitosti upozornil, že hlavnými konkurentmi pre Amsterdam sú Lille, Brusel, Kodaň, Štokholm, Dublin, Barcelona a Miláno. Záujem o sídlo agentúry EMA - v Bratislave - prejavila aj slovenská vláda.

Úradujúci premiér Holandska Mark Rutte poslal vo štvrtok oficiálny list do Bruselu, v ktorom upozorňuje, že Amsterdam ponúka všetky potrebné prostriedky na "rýchly a efektívny" presun EMA na územie EÚ. Financieele Dagblad však upozornil, že Amsterdam zápasí s nedostatkom vhodného bývania a školských miest pre medzinárodný personál agentúry. Tieto faktory budú pravdepodobne patriť medzi kľúčové v súťaži o nové sídlo agentúry.

Holandská vláda preto prisľúbila vyčleniť 11 miliónov eur na rozšírenie počtu miest na medzinárodných školách v Amsterdame aj v Haagu. Nebude však ponúkať finančné príspevky na bývanie alebo iné výhody, ktoré by prilákali zamestnancov EMA.

Rutte vo svojom liste poukázal na "mimoriadne medzinárodné spojenia" a "atraktívne životné podmienky" Amsterdamu, ktoré spĺňajú všetky požiadavky EMA a jej zamestnancov. "Okamžite sa budú cítiť ako doma v medzinárodne orientovanej metropole," uviedol.

EMA je decentralizovaná agentúra EÚ, ktorá začala svoju činnosť v roku 1995. Je zodpovedná za vedecké hodnotenie, dohľad nad liekmi a monitorovanie bezpečnosti liekov na území EÚ. Agentúra zamestnáva približne 900 vysokokvalifikovaných ľudí z celej Európy.