Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Holandsko vynaloží tento rok na migrantov 1,5 miliardy eur

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Výpočet je založený na výpočte nákladov pre 58.000 utečencov, čo je odhad, o ktorom v utorok hovoril aj holandský premiér Mark Rutte.


Brusel/Amsterdam 2. marca (TASR) - Holandský minister financií Jeroen Dijsselbloem dnes uviedol, že utečenci prichádzajúci do krajiny budú stáť toho roku štátnu pokladnicu okolo 1,5 miliardy eur. Informovala holandská verejnoprávna televízia NOS a spravodajský server DutchNews.nl.

Podľa ministra financií ide o zhruba rovnakú sumu, akú holandskí daňoví poplatníci vynaložili na utečencov minulý rok.

Výpočet je založený na výpočte nákladov pre 58.000 utečencov, čo je odhad, o ktorom v utorok hovoril aj holandský premiér Mark Rutte. Vládny odhad už ráta aj s novými opatreniami holandskej vlády aj Európskej únie zameranými na zníženie počtu nelegálnych migrantov v Európe.

Začiatkom tohto týždňa denník NRC Handelsblad upozornil, že holandská národná agentúra na presídľovanie utečencov, ministerstvo spravodlivosti ako aj miestne úrady berú do úvahy možnosť, že tohto roku do Holandska príde až 93.600 žiadateľov o azyl, čo sú počty vysoko nad oficiálnymi odhadmi vlády.

Dijsselbloem v tejto súvislosti vyhlásil, že je prekvapený istotou, s akou iné štátne úrady hovoria o vyššom počte migrantov. Na druhej strane odmietol odpovedať na otázky týkajúce sa maximálneho možného počtu žiadateľov o azyl, ktorých by Holandsko zvládlo. Zdôraznil však, že ide o čísla, ktoré sú štyrikrát vyššie ako pred niekoľkými rokmi.