Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

S čiernou skrinkou havarovaného boeingu nikto nemanipuloval

Malajzijský vyšetrovateľ (vľavo) pokladá čiernu skrinku zo spadnutého civilného lietadla spoločnosti Malaysian Airlines 22. júla 2014 v Donecku. Foto: TASR/AP Photo

Uviedol to dnes Holandský úrad pre bezpečnosť (OVV), ktorý vyšetruje minulotýždňovú tragickú nehodu lietadla spoločnosti Malaysia Airlines.

Haag 23. júla (TASR) - Holandský úrad pre bezpečnosť (OVV), ktorý vyšetruje minulotýždňovú tragickú nehodu lietadla spoločnosti Malaysia Airlines na východe Ukrajiny, dnes vyhlásil, že nenašiel nijaké dôkazy o tom, že by s hlasovým záznamníkom (tzv. čiernou skrinkou) z pilotnej kabíny havarovaného lietadla niekto manipuloval, napísala agentúra Reuters.

"Hlasový záznamník z kokpitu lietadla bol poškodený, ale tá časť, v ktorej sú uložené údaje, zostala nedotknutá. Zároveň sa nenašiel nijaký dôkaz o tom, že by so záznamníkom niekto manipuloval," uviedol vo svojom vyhlásení holandský úrad.

OVV teraz podľa vlastného vyhlásenia začne pracovať na vyhodnocovaní informácií stiahnutých zo záznamníka, čo je proces, ktorý si bude vyžadovať viac času. Kontrola druhej čiernej skrinky havarovaného malajzijského lietadla - záznamníka letových údajov - sa má začať vo štvrtok.

Lietadlo Boeing-777 spoločnosti Malaysia Airlines, ktoré letelo z Amsterdamu do Kuala Lumpuru, sa zrútilo 17. júla počas letu na východe Ukrajiny, v pohraničnom území kontrolovanom proruskými silami. Pri nehode zahynulo všetkých 298 ľudí na palube.

Okamžite sa objavili podozrenia, že stroj zostrelil protilietadlový systém Buk, ktorý má vo svojom arzenáli ukrajinská i ruská armáda a podľa Kyjeva aj proruskí vzbúrenci operujúci na východe Ukrajiny. Všetky strany však zodpovednosť za zostrelenie lietadla svorne popierajú.

Holandsko sa ujalo vyšetrovania leteckej katastrofy na Ukrajine

Holandský úrad pre bezpečnosť (OVV) dnes oznámil, že prebralo vedenie medzinárodného vyšetrovania minulotýždňovej leteckej katastrofy na východnej Ukrajine. Pád lietadla malajzijských aerolínií si vyžiadal 298 obetí, medzi ktorými bolo 193 občanov Holandska.

Podľa informácií OVV sa na miesto zrútenia lietadla zatiaľ nemohli dostať zahraniční vyšetrovatelia, keďže nebola zaručená ich bezpečnosť, informovala agentúra Reuters.

Okolnosti pádu lietadla bude skúmať 24-členný medzinárodný tím, zložený zo zástupcov Ukrajiny, Malajzie, Nemecka, USA, Británie, Ruska a Medzinárodnej organizácie pre civilné letectvo (ICAO). Holandsko, ktorého štyria vyšetrovatelia už pricestovali na Ukrajinu, bude prácu celého tímu koordinovať.