Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Wilders zaznamenal ďalší neúspech v úsilí vytvoriť vládu

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Wildersova PVV zvíťazila v novembrových parlamentných voľbách, doteraz však pri zostavovaní vlády nedokázala získať podporu ďalších strán.

Amsterdam 12. februára (TASR) - Holandská krajne pravicová Strana slobody (PVV) Geerta Wildersa v pondelok neuspela v úsilí zostaviť vládu. Ronald Plasterk, ktorý na rozhovory dohliadal uviedol, že neexistuje cesta k dohode a vzdal svoje úsilie. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Koaličná dohoda je podľa Plasterka síce možná, ale nie pod jeho vedením. Poslanci parlamentu majú o jeho správe rokovať v stredu.

Wildersova PVV zvíťazila v novembrových parlamentných voľbách, doteraz však pri zostavovaní vlády nedokázala získať podporu ďalších strán. Nesúhlasia totiž s vládnym programom, ktorý je zameraný proti islamu a EÚ.

Samotný Wilders uprednostňoval štvorčlennú koalíciu s pravicovo-liberálnou Stranou slobody a demokracie (VVD), Stranou farmárov (BBB) a Novou spoločenskou zmluvou (NSC).

NSC vedená protikorupčným bojovníkom Pietrom Omtzigtom v utorok 6. februára opustila koaličné rozhovory, čím Wilders nedokázal vytvoriť koalíciu s nadpolovičnou väčšinou v parlamente. NSC je pripravená menšinovú vládu podporiť v niektorých konkrétnych prípadoch, nebude mať však vo vláde svojich ministrov.

Na druhom mieste vo voľbách skončila koalícia Strany práce (PvdA) a Zelených, na čele ktorej je bývalý eurokomisár Frans Timmermans. Ani on však nemusí získať dostatočnú podporu na vytvorenie vlády. Dobrou možnosťou pre krajinu nie sú ani predčasné voľby, keďže politické strany sa už sústreďujú na júnové voľby do Európskeho parlamentu.

Končiaci štvornásobný premiér Mark Rutte (VVD) vytvoril svoju vládnu koalíciu až v januári 2022 po 271 dňoch rokovaní.