Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Holandsko zvažuje účasť na náletoch v Sýrii

Holandský minister zahraničných vecí Bert Koenders, archívne foto Foto: TASR/AP/Geert Vanden Wijngaert

Za zmenou postoja je najmä šéf holandskej diplomacie Bert Koenders, ktorý zmenil názor po novembrových teroristických útokoch v Paríži.

Brusel/Amsterdam 4. decembra (TASR) - Holandská vláda čoraz viac zvažuje zapojenie svojej armády do bombardovania pozícií organizácie Islamský štát v Sýrii. Uviedol to dnes spravodajský server DutchNews.nl.

Za zmenou postoja vládneho kabinetu je najmä šéf diplomacie Bert Koenders, ktorý doteraz odmietal zapojenie holandských vojakov a stíhačiek do operácií medzinárodnej koalície v Sýrii, ktorú vedú USA.

Koenders zmenil názor po novembrových teroristických útokoch v Paríži a následnom rozhodnutí Francúzska a Británie zaujať aktívnejší postoj voči džihádistom z Dáišu - Islamského štátu.

"Musíme vnímať, aká by z toho bola pridaná hodnota pre Holandsko. Islamský štát je nepriateľ, ktorý nesmie byť iba porazený, ale aj zničený," povedal Koenders v rozhovore pre denník Volkskrant v súvislosti so zapojením sa do dania v Sýrii.

O možnosti zapojenia sa Holandska do náletov na ciele džihádistov v Sýrii i Iraku sa bude ešte dnes rokovať. Podľa informácií denníka Volkskrant je však pravdepodobné, že oficiálne rozhodnutie padne do konca tohto týždňa.

Ministerka obrany Jeanine Hennisová už dávnejšie podporuje väčšiu vojenskú úlohu holandských ozbrojených síl v Sýrii, doteraz však narážala na nesúhlas ministerstva zahraničných vecí. O zvyšujúcom sa tlaku zo strany medzinárodnej koalície na Holandsko, aby sa tiež zapojilo do náletov v Sýrii, vo štvrtok informoval aj hlavný veliteľ holandských ozbrojených síl Tom Middendorp.