Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Holandský kráľ sa ospravedlnil za účasť svojej krajiny na otrokárstve

Holandský kráľ Viliam-Alexander (vpravo) kladie veniec pri príležitosti 150. výročia zrušenia otroctva v bývalých holandských kolóniách v Amsterdame v sobotu 1. júla 2023. Foto: TASR/AP

Viliam Alexander vlani oznámil, že sa vzdáva i kráľovského zlatého koča, ktorý ho prepravoval pri štátnych príležitostiach, pretože na jeho bokoch sú vyobrazené otrokárske motívy.

Amsterdam 1. júla (TASR) - Holandský kráľ Viliam Alexander sa v sobotu oficiálne ospravedlnil za účasť svojej krajiny na otrokárstve a uviedol, že táto záležitosť sa ho "osobne a intenzívne" dotýka. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

"Dnes tu stojím pred vami ako váš kráľ a ako súčasť vlády. Osobne sa vám ospravedlňujem," povedal Viliam Alexander za hlasného potlesku na podujatí pri príležitosti 150. výročia oslobodenia otrokov v bývalých holandských kolóniách.

Tisíce potomkov otrokov z juhoamerického štátu Surinam a karibských ostrovov Aruba, Bonaire a Curacao sa v Amsterdame pri tejto príležitosti zúčastnili na oslavách "Keti Koti", čo v surinamčine znamená "pretrhnutie reťazí".

Holandský premiér Mark Rutte sa v mene vlády oficiálne ospravedlnil už vlani v decembri. Nebolo isté, či panovník bude v mene kráľovskej rodiny nasledovať jeho kroky, keďže obchod založený na otrokárstve podľa bádateľov priniesol jeho predkom z Oranžsko-nasavskej dynastie obrovské bohatstvo.

"Obchodovanie s otrokmi a otrokárstvo sa považuje za zločin proti ľudskosti. Monarchovia a vládcovia z Oranžsko-nasavskej dynastie proti nemu nepodnikli žiadne kroky," povedal kráľ vo svojom prejave, ktorý naživo vysielala televízia.

Vzdialení predkovia súčasného kráľa - Viliam III., Viliam IV. a Viliam V. - patrili k tým, ktorí najviac zarobili na tom, čo správa zverejnená v júni nazýva "úmyselným, štrukturálnym a dlhodobým zapojením sa" holandského štátu do otrokárstva.

Viliam Alexander vlani oznámil, že sa vzdáva i kráľovského zlatého koča, ktorý ho prepravoval pri štátnych príležitostiach, pretože na jeho bokoch sú vyobrazené otrokárske motívy.

Na jednom bočnom paneli je obraz s názvom "Pocta kolónií", ktorý zobrazuje kľačiacich černochov odovzdávajúcich produkty ako kakao a cukrovú trstinu svojim bielym pánom.

Otrokárstvo bolo v Suriname a ďalších krajinách ovládaných Holanďanmi oficiálne zrušené 1. júla 1863, ale v skutočnosti sa skončilo až v roku 1873 po desaťročnom "prechodnom" období, vysvetľuje AFP.

Holanďania financovali "zlatý vek" svojho impéria a kultúry v 16. a 17. storočí tým, že v rámci obchodu s otrokmi vyviezli približne 600.000 Afričanov - väčšinou do Južnej Ameriky a karibskej oblasti.