Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Holandský ošetrovateľ pôjde pred súd za štyri vraždy inzulínom

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Na konci roku 2017 si lekári všimli podozrivo vysokú hladinu inzulínu v krvi jedného z vážne chorých pacientov.

Amsterdam 22. februára (TASR) - Holandský ošetrovateľ, ktorý pracoval v domove opatrovateľských služieb pre seniorov, sa postaví pred súd za vraždu štyroch ľudí, ktorí zomreli v dôsledku podania injekcií s inzulínom, ktoré nepotrebovali. Informovala o tom v piatok agentúra DPA.

Muž vo veku 22 rokov je obvinený aj z pokusu o vraždu v siedmich ďalších prípadoch, uviedol prokurátor v meste Rotterdam.

Ošetrovateľ je obvinený z toho, že v roku 2017 injekčne podal inzulín niekoľkým starším pacientom v domovoch dôchodcov, hoci na to z lekárskeho hľadiska neexistoval dôvod. Títo pacienti následne vážne ochoreli alebo zomreli.

Na konci roku 2017 si lekári všimli podozrivo vysokú hladinu inzulínu v krvi jedného z vážne chorých pacientov.

Obvinený muž v zariadení pracoval ako pomocná sila najmä v noci a cez víkendy, keď nedostatok personálu neumožňoval dostatočný dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

Motív konania tohto muža nie je známy; správa z psychiatrie má byť zverejnená na jar.

Prípady neoprávneného podávania inzulínových injekcií sa objavili v roku 2018 aj v Nemecku, kde polícia obvinila 36-ročného poľského ošetrovateľa zo zabitia šiestich starších pacientov i pokusu o zabitie ďalších troch.

Známy je aj prípad bývalého nemeckého ošetrovateľa Nielsa Högela, obvineného z toho, že v dvoch nemeckých nemocniciach zhruba pred desaťročím usmrtil 100 pacientov. Proces so 41-ročným Högelom sa začal vlani koncom októbra v nemeckom meste Oldenburg. Tento ošetrovateľ bol už v roku 2015 odsúdený na doživotie za smrť šiestich pacientov na jednotke intenzívnej starostlivosti v Delmenhorste.