Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Holandský premiér Rutte sa stretol s francúzskym prezidentom Macronom

Francúzsky minister hospodárstva Emmanuel Macron (na archívnej fotografii) rezignoval 30. augusta 2016. Foto: TASR/AP

Lídri rokovali o európskej spolupráci, ako aj o sociálnej a ekonomickej politike.

Amsterdam 16. júna (TASR) - Holandský premiér Marc Rutte sa stretol dnes s novým francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom. Schôdzka sa konala v Elyzejskom paláci v Paríži, informuje webový portál Dutchnews.nl.

Lídri rokovali o európskej spolupráci, ako aj o sociálnej a ekonomickej politike. Po stretnutí Rutte vyhlásil, že nastal správny čas pre Európu, "ktorá prichádza s konkrétnymi výsledkami a ochraňuje svojich obyvateľov".

"Zhodli sme sa na tom, že na dosiahnutie týchto cieľov je nevyhnutná dobrá spolupráca," povedal holandský premiér.

"Spolu s premiérom Markom Ruttem sme videli, do akej miery ľudia pochybujú o Európe. Je preto na nás, aby sme Európe vrátili sebadôveru a prerobili ju," napísal Macron na sociálnej sieti Twitter po stretnutí s Ruttem.

Podľa francúzskeho prezidenta stretnutie s Ruttem pomohlo definovať "spoločné ciele" Francúzska a Holandska pri vyjednávaní ohľadne tzv. brexitu, ktoré bude viesť Európska komisia, výkonný orgán Európskej únie.

Macron sa v priebehu dneška stretol v Paríži aj s ďalšími európskymi lídrami vrátane estónskeho premiéra Jüriho Ratasa či predsedu španielskej vlády Mariana Rajoya. Rokovania o brexite sa začnú na budúci týždeň.