Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 22. máj 2024Meniny má Júlia a Juliána
< sekcia Zahraničie

Premiér M.Rutte v predvolebnej debate odmietol chaos v Holandsku

Holandský premiér Mark Rutte Foto: TASR/AP

Extrémista G. Wilders zdôraznil, že v prípade volebného víťazstva bude usilovať o vystúpenie krajiny z Európskej únie (nexit) a dodal, že v takom prípade budú Holanďania opäť pánmi vo svojom dome.

Rotterdam 13. marca (TASR) - Dva dni pred stredajšími parlamentnými voľbami v Holandsku mohli dnes tamojší voliči sledovať na televíznych obrazovkách vôbec prvý priamy duel dvoch predpokladaných hlavných aktérov súboja o premiérsky post. Úradujúci predseda holandskej vlády Mark Rutte sa v ňom stretol s pravicovým populistom Geertom Wildersom.

Obaja si pri diskusii o budúcnosti krajiny nič nedarovali. Wilders zdôraznil, že v prípade volebného víťazstva bude usilovať o vystúpenie krajiny z Európskej únie (nexit) a dodal, že v takom prípade budú Holanďania opäť pánmi vo svojom dome.

Rutte to odmietol ako veľké nebezpečenstvo, ako nezodpovednosť, ktorá by krajinu dostala do chaotických pomerov. Premiér upozornil, že by to stálo najmenej 1,5 milióna pracovných príležitostí a nezabudol pripomenúť ani dôsledky, ktorým bude kvôli podobnému rozhodnutiu čeliť Veľká Británia.

Vo voľbách kandiduje 28 politických strán a žiadna z nich nemá viac ako 20-percentnú podporu. Zdá sa preto fakticky isté, že nová vláda bude mať koaličnú podobu.

Prieskumy verejnej mienky predpovedajú pre Rutteho stredopravú Ľudovú stranu za slobodu a demokraciu (VVD) zisk okolo 16 percent hlasov, pre Wildersovu Stranu za slobodu (PVV) asi 13 percentnú podporu voličov.

Rutte vyzval Holanďanov, aby zastavili dominový efekt populizmu


Holandský premiér Mark Rutte vyzval dnes svojich krajanov, aby zastavili dominový efekt populizmu tým, že v stredajších parlamentných voľbách nebudú hlasovať za stranu Geerta Wildersa.

"Spomeňme si na brexit. Všetci sme si mysleli, že sa to nikdy nemôže stať. Spomeňme si na americké voľby," povedal dnes Rutte novinárom v meste Rotterdam.

"Neurobme teda opäť rovnakú chybu. Tieto voľby sú rozhodujúce. Zastavme dominový efekt už tento týždeň, v túto stredu. Dominový efekt zlého druhu populizmu, ktorý v tomto svete víťazí," dodal.

Rutte sa takto vyjadril pred naživo vysielanou debatou, v ktorej sa dnes večer - a síce dva dni pred parlamentnými voľbami - stretne s Wildersom. Ten sa až doteraz z rôznych dôvodov - od obáv o svoju bezpečnosť až po nezhody s televíznymi producentmi - nezúčastnil ani na jednej z predvolebných televíznych debát.

V závere terajšej predvolebnej kampane zrejme zohrá veľkú úlohu súčasná diplomatická roztržka s Tureckom, ktorú vyvolala európska kampaň tureckých politikov na podporu nadchádzajúceho ústavného referenda. Wildersova Strana za slobodu (PVV), ktorá v prieskumoch dlho bojovala o prvenstvo s Rutteho Ľudovou stranou za slobodu a demokraciu (VVD), za ňou v ostatných dňoch začala zaostávať.

Rutte však dnes voličov varoval, že aj napriek aktuálnym prieskumom by Wildersova strana mohla zvíťaziť.

Holandské voľby sú vnímané aj ako určitý ukazovateľ budúcnosti populizmu v Európe. V priebehu tohto roka sa totiž uskutočnia parlamentné voľby vo Francúzsku aj v Nemecku a aj v tých majú silnú podporu práve strany s podobnými myšlienkami, ako presadzuje PVV.