Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Holandský premiér žiada zníženie počtu migrantov do 6-8 týždňov

Na archívnej snímke Mark Rutte. Foto: TASR/AP Photo

Mark Rutte zdôraznil, že pre EÚ je logické a nutné, aby venovala veľa času a energie na riešenie krízy utečencov v najbližších mesiacoch.

Brusel/Štrasburg 20. januára (TASR) - Európska únia musí výrazne znížiť počet utečencov prichádzajúcich do Európy už počas najbližších šiestich až ôsmich týždňov. Uviedol dnes na pôde Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu holandský premiér Mark Rutte.

Rutte, ktorého krajina začiatkom januára prebrala rotujúce predsedníctvo v EÚ, vystúpil pred poslancami EP, aby im predstavil priority Holandska počas šéfovania na čele EÚ.

"Hovorím to veľmi jasne. Aktuálne čísla nie sú udržateľné. Dochádza nám čas," povedal Rutte v súvislosti s pokračujúcim prílivom migrantov do Európy. Spresnil, že EÚ potrebuje vidieť "prudké zníženie" počtu utečencov už v najbližších šiestich až ôsmich týždňoch.

Rutte zdôraznil, že pre EÚ je logické a nutné, aby venovala veľa času a energie na riešenie krízy utečencov v najbližších mesiacoch. Predstavitelia Holandska opakovane uvádzajú, že snaha o riešenie migračnej krízy bude patriť medzi priority ich polročného predsedníctva v EÚ.

"Je veľmi dôležité, aby európske hranice boli pod kontrolou, a to najmä v Grécku, a aby sa registrácia utečencov vyriešila tak, aby každá krajina zohrala svoju úlohu," povedal Rutte.

Podľa jeho slov je veľmi dôležité, aby dohody, ktoré koncom minulého roka EÚ uzavrela s Tureckom, boli vykonané čo najrýchlejšie a aby sa vďaka ich implementácii uvoľnil tlak na vonkajšie hranice EÚ.

Turecko sa v rámci týchto dohôd zaviazalo, že bude úspešnejšie bojovať proti prevádzačom ľudí, ktorí pašujú migrantov cez more do Grécka, a že zmierni migračné toky do Európy.

Holandský premiér s odkazom na úlohu svojej krajiny na čele EÚ uviedol, že Holandsko presadzuje názor, že "Európa nepotrebuje nové vznešené ideály alebo veľké vízie, ale potrebuje výsledky".