Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Holandský súd: Dozrel čas na zákon, ktorý uzná tretie pohlavie

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Ide o prevratný verdikt a padol v súvislosti s kauzou osoby, ktorá sa neidentifikuje ani ako muž, ani ako žena.

Haag 28. mája (TASR) - Súd v Holandsku v pondelok vyhlásil, že zákonodarcovia by mali schváliť uznávanie neutrálneho, tretieho rodu. Ide o prevratný verdikt a padol v súvislosti s kauzou osoby, ktorá sa neidentifikuje ani ako muž, ani ako žena.

Súd v meste Roermond na juhu Holandska uviedol, že rod človeka by sa nemal s určitosťou stanovovať pri narodení. Výrok sa týkal prípadu osoby, ktorá bola zapísaná v dokladoch ako muž, ale neskôr podstúpila zákroky na zmenu pohlavia na ženské a úspešne požiadala aj o úradný zápis svojho zmeneného pohlavia.

Táto osoba však neskôr požadovala, aby bola zaregistrovaná ako "tretie pohlavie" - teda ani muž, ani žena. Totožnosť tejto osoby nebola zverejnená, informovala v pondelok v správe tlačová agentúra AP.

"Dozrel čas na uznanie tretieho pohlavia," uviedol holandský súd vo vyhlásení. Dodal, že "teraz je už rad na zákonodarcoch", aby uvažovali nad vypracovaním legislatívy, ktorá formálne potvrdí neutrálny rod.

Aktivisti za práva transrodových ľudí ocenili verdikt súdu a označili ho za dôležitý krok v holandskom práve. "Toto môžeme nazvať revolúciou v holandskom rodinnom práve," napísal vo vyhlásení Brand Berghouwer z organizácie Transrodová sieť Holandsko.