Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Holandský súd nariadil vláde znížiť emisie skleníkových plynov

Holandskí policajti na kôňoch hliadkujú v centre Amsterdamu. Foto: TASR/AP

Holandskí environmentálni aktivisti dosiahli obrovské víťazstvo, ktoré môže mať odozvy na celom svete - súd dnes totiž nariadil holandskej vláde, aby znížila emisie skleníkových plynov.

Haag 24. júna (TASR) - Holandskí environmentálni aktivisti dosiahli obrovské víťazstvo, ktoré môže mať odozvy na celom svete - súd dnes totiž nariadil holandskej vláde, aby znížila emisie skleníkových plynov najmenej o 25 percent do roku 2020, informuje tlačová agentúra AP.

Rozhodnutie okresného súdu v Haagu môže položiť základy pre podobné prípady na celom svete, uviedla riaditeľka organizácie Urgenda, ktorá zažalovala vládu na súde v mene 900 holandských občanov.

Ľudia v spoločnej žalobe tvrdili - a súd im dal za pravdu - že vláda má zákonnú povinnosť chrániť svojich občanov pred hrozivými vynárajúcimi sa nebezpečenstvami, vrátane dopadov klimatických zmien na túto nízkopoloženú krajinu, ktorej väčšina sa nachádza pod hladinou mora a ohrozuje ju stúpajúca hladina mora spôsobená globálnym otepľovaním.

"Toto je obrovské víťazstvo - sudca rozhodol presne tak, ako sme chceli. Mal v sebe odvahu a múdrosť povedať vláde 'Máte povinnosť starať sa o svojich občanov',"
povedala Marjan Minnesmová, riaditeľka organizácie Urgenda, ktorá dala prípad na súd.

Klimatickí aktivisti v preplnenej súdnej sieni tlieskali a jasali, keď predsedajúci sudca Hans Hofhuis čítal verdikt.

"Odvážny sudca. Toto je fantastické,"
uviedla Sharona Cehová, ďalšia zamestnankyňa Urgendy. "Je to pre moje deti a vnúčatá," dodala.

Po sudcovi rýchlo opustili súdnu sieň aj právnici holandskej vlády a zatiaľ sa nepodarilo získať ich vyjadrenie k rozsudku.

Súd vyhlásil, že na základe súčasnej klimatickej politiky vlády Holandsko zníži svoje emisie skleníkových plynov iba o 17 percent do roku 2020, v porovnaní s úrovňou emisií z roku 1990.

"Štát musí urobiť viac, aby odvrátil akútne nebezpečenstvo spôsobené klimatickými zmenami, aj vzhľadom na svoju povinnosť starať sa o ochranu a zlepšovanie životného prostredia,"
uvádza sa vo vyhlásení súdu v Haagu.

Holandská vláda sa môže proti verdiktu odvolať na súde vyššieho stupňa.

Zatiaľ nie je jasné, ako presne si môže súd vynútiť uplatnenie svojho verdiktu v praxi. Má právomoc udeľovať pokuty za nesplnenie svojich nariadení, ale nikdy takéto právomoci nevyužíva proti vláde a Urgenda tento krok ani nežiadala, informoval sudca Peter Blok.