Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Holandský súd sa začal opäť zaoberať prípadom Wildersa

Geert Wilders, archívna snímka Foto: TASR/AP

Wilders označil pôvodný súdny proces za politicky motivovanú frašku.

Haag 17. mája (TASR) - Holandský pravicovo-populistický politik Geert Wilders vzniesol vo štvrtok námietku zaujatosti na úvod odvolacieho procesu, ktorý sa týka rozsudku z decembra 2016, keď ho uznali za vinného z podnecovania nenávisti voči Maročanom a ich urážania. Opodstatnenosť tvrdenia, že odvolací súd v Haagu nie je nestranný, musí teraz posúdiť samostatný senát, informovala agentúra AP.

"Som tu... proti mojej vôli a očakával by som prinajmenšom to, že pojednávanie bude spravodlivé," povedal Wilders súdu. Podľa vyjadrenia jeho právnika sudcovia preukázali, že nie sú nestranní, tým, že odmietli požiadavku na predvolanie ďalších svedkov a dodatočné vyšetrovanie.

Wildersa, ktorý stojí na čele holandskej protiislamskej a euroskeptickej Strany slobody (PVV), obvinili z uvedených činov v súvislosti s jeho výrokmi z marca 2014, keď na zhromaždení v Haagu povzbudzoval svojich stúpencov, aby skandovali heslá proti Maročanom. Súd mu však neuložil žiadny trest s tým, že demokraticky zvolenému zákonodarcovi stačí samotné uznanie za vinného.

Wilders označil pôvodný súdny proces za politicky motivovanú "frašku", ktorá ohrozuje slobodu prejavu. Verdikt nemal priame dôsledky na jeho poslanecký mandát.