Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Hollande a Jaceňuk rokovali v Paríži o situácii na východe Ukrajiny

Ukrajinský premiér Arenij Jaceňuk Foto: TASR/AP

S veľkým záujmom sa preto očakávajú aj výsledky dnešných rokovaní Angely Merkelovej s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom v Berlíne.

Paríž 13. mája (TASR) - Francúzsky prezident Francois Hollande prijal dnes v Elyzejskom paláci v Paríži predsedu ukrajinskej vlády Arsenija Jaceňuka.

Obaja štátnici hovorili o situácii na východe Ukrajiny, ktorý sužuje pretrvávajúci ozbrojený konflikt, informovala agentúra DPA.

Najvyšší francúzsky predstaviteľ po stretnutí netajil znepokojenie z porušovania dohody o prímerí na východe Ukrajiny. Súčasne vyjadril nádej, že blížiace sa dohodnuté rokovania pracovných podskupín Kontaktnej skupiny pre riešenie ukrajinskej krízy prinesú rýchly pokrok v politickej, ekonomickej, humanitárnej i bezpečnostnej oblasti.

Obe strany sa podľa informácií, ktoré prostredníctvom jednej zo sociálnych sietí zverejnil ukrajinský premiér, dohodli na zorganizovaní investičného summitu v Paríži. Ukrajina by na ňom v priebehu jesene mohla prezentovať záujemcom svoj potenciál v danej oblasti.

Paríž a Kyjev sa podľa informácií agentúry UNIAN dohodli aj na účasti francúzskych špecialistov v boji proti praniu špinavých peňazí a pri odhaľovaní korupčných káuz predstaviteľov niekdajšieho ukrajinského vedenia.

Francúzsky prezident sa spoločne s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou dlhodobo intenzívne usiluje o dosiahnutie prímeria a zníženie napätia na východe Ukrajiny diplomatickou cestou. Súčasne obaja vplývajú na ukrajinskú vládu, aby realizovali nevyhnutné reformy a obnovu krajiny.