Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Asad nemôže byť partnerom v boji proti terorizmu, tvrdí Hollande

Francúzsky prezident Francois Hollade sa prihovára k francúzskym veľvyslancom Hollande Foto: TASR/AP

V súvislosti s eskaláciou násilia v Líbyi vyzval Hollande medzinárodné spoločenstvo na zorganizovanie mimoriadnej pomoci pre líbyjskú vládu.

Paríž 28. augusta (TASR) - Francúzsky prezident Francois Hollande dnes povedal, že sily, ktoré v Sýrii a Iraku bojujú proti militantom z organizácie Islamský štát (IS), by mali mať podporu Západu.

Sýrsky prezident Bašár Asad však podľa neho nemôže byť spojencom v boji proti džihádistom.

"Asad nie je partnerom v boji proti terorizmu," povedal Hollande podľa agentúry Reuters na každoročnom stretnutí s francúzskymi veľvyslancami v Paríži, pričom sýrskeho prezidenta označil za spojenca džihádistov. "Nemožno voliť medzi dvoma druhmi barbarstva," uviedol ďalej francúzsky prezident. "V boji s Islamským štátom musí medzinárodné spoločenstvo vyzbrojovať tých, ktorí s ním bojujú," dodal.

Podľa Hollanda Francúzsko zvýši pomoc skupinám bojujúcim v Iraku a Sýrii proti Islamskému štátu. Prezident znovu zopakoval svoju výzvu na usporiadanie konferencie, ktorá by koordinovala postup medzinárodného spoločenstva proti tejto militantnej organizácii.

Vo svojom príhovore k francúzskym veľvyslancom Hollande spomenul aj krízu na východe Ukrajiny. Správy o pôsobení príslušníkov ruských ozbrojených síl na ukrajinskom území - ak sa potvrdí ich pravdivosť - označil za "netolerovateľné a neprijateľné".

"Európa ponechá v platnosti sankcie, ba dokonca ich vystupňuje, ak bude pokračovať eskalácia. Ja si to neželám, pretože to nie je ani v ruskom, ani našom záujme. Rusko nemôže dúfať, že bude mocnosťou 21. storočia, ak nebude dodržiavať pravidlá," uviedol na margo situácie na východe Ukrajiny francúzsky prezident.

V súvislosti s eskaláciou násilia v Líbyi vyzval Hollande medzinárodné spoločenstvo na zorganizovanie "mimoriadnej" pomoci pre líbyjskú vládu, ktorej hrozí, že v krajine v dôsledku nepretržitého bojov medzi rôznymi ozbrojenými skupinami zavládne chaos.

"Najväčšie starosti mi súčasnosti robí Líbya," povedal Hollande. "Ak neurobíme niečo na medzinárodnej úrovni, celú túto oblasť ovládne terorizmus," povedal svojim veľvyslancom francúzsky prezident.