Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Územia obsadené Islamistami by mala znovudobyť opozícia

François Hollande Foto: TASR/AP

Islamistom sa tento týždeň podarilo obsadiť antické mesto Palmýra, zapísané do zoznamu historického dedičstva UNESCO, čím výrazne oslabli pozície armády vernej prezidentovi Bašárovi Asadovi.

Riga 22. mája (TASR) - Francúzsky prezident Francois Hollande vyzval dnes na zvolanie novej medzinárodnej konferencie o politickom riešení situácie v Sýrii, kde extrémistická organizácia Islamský štát (IS) v posledných dňoch dosiahla ďalšie významné vojenské úspechy.

Islamistom sa tento týždeň podarilo obsadiť antické mesto Palmýra, zapísané do zoznamu historického dedičstva UNESCO, čím výrazne oslabli pozície armády vernej prezidentovi Bašárovi Asadovi.

"Opätovne vyzývame na prípravu novej Ženevy," uviedol Hollande v Rige, kde sa zúčastňuje na summite Východného partnerstva, v zmienke o dvoch predchádzajúcich konferenciách, ktoré boli venované podmienkam ukončenia ozbrojeného konfliktu v Sýrii a prechodu vlády od Asada k Západom podporovaným povstalcom, ktorí po ofenzíve Islamského štátu tiež stratili časť vybojovaných území. Obe schôdzky sa skončili bez úspechu.

V súvislosti s prípravou novej konferencie o Sýrii Hollande zdôraznil, že je dôležité, aby sa do tohto procesu zapojili aj Spojené štáty a Rusko. Dodal, že Francúzsko bude v Sýrii aj naďalej podporovať umiernenú demokratickú opozíciu, pričom chce hľadať politické riešenie situácie, keď "režim je viditeľne oslabený a s Bašárom Asadom, ktorý nemôže byť budúcnosťou Sýrie". Hollande zdôraznil, že treba "ísť smerom k budovaniu novej Sýrie".

Na margo možnosti posilnenia zahraničnej vojenskej intervencie Hollande pripomenul pôsobenie koalície pod vedením USA a upozornil, že "znovudobyť" územia obsadené islamistami by malo byť úlohou sýrskej demokratickej opozície.

"Sýria musí skoncovať s režimom, s Bašárom Asadom, ale najmä s teroristami, pretože sú tam a napredujú," zdôraznil Hollande. Súčasne apeloval urobiť všetko pre to, aby sa v najbližších týždňoch našlo politické riešenie krízy v Sýrii.

Prvá konferencia o Sýrii sa v Ženeve konala na jar 2012. Skončila sa dohodou o prechodnej vláde, ale dokument nebol realizovaný. Vo februári roku 2014 sa v Ženeve konala druhá schôdzka, ktorá sa skončila neúspechom.