Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Hollande: Na strašné zločiny Európanov nesmieme nikdy zabudnúť

Francúzsky prezident Hollande v niekdajšom koncentračnom tábore Natzweiler-Struthof vo francúzskom Alsasku. Foto: TASR/AP

V niekdajšom koncentračnom tábore Natzweiler-Struthof vo francúzskom Alsasku sa uskutočnilo spomienkové podujatie na počesť obetí nacistickej nadvlády.


Štrasburg 26. apríla (TASR) - Za účasti francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda, predsedu Európskej rady Donalda Tuska, predsedu Európskeho parlamentu Martina Schulza, generálneho tajomníka Rady Európy Thorbjörna Jaglanda a premiérky Laimdoty Straujumovej v zastúpení úradujúcej predsedníckej krajiny Európskej únie - Lotyšska sa dnes v niekdajšom koncentračnom tábore Natzweiler-Struthof vo francúzskom Alsasku uskutočnilo spomienkové podujatie na počesť obetí nacistickej nadvlády.

Najvyšší francúzsky predstaviteľ, ktorý tam navštívil v spoločnosti hostí niekdajšiu plynovú komoru, odhalil aj dve pamätné tabule obetiam.

Hollande pripomenul, že strašné zločiny, ktoré sa tam diali, boli dielom Európanov, a vyzval, aby sa na to nikdy nezabudlo. To najhoršie sa môže stále vrátiť, antisemitizmus a rasizmus sú stále prítomné, vyhlásil podľa tlačovej agentúry DPA francúzsky prezident.

V tomto koncentračnom tábore, jedinom na francúzskom území, bolo do roku 1944 väznených asi 52.000 ľudí, 22.000 z nich tam prišlo o život, vrátane 86 Židov, ktorí putovali do plynovej komory. Takýto krutý osud postihol aj Rómov a francúzskych príslušníkov odboja.

Pred pietnou slávnosťou navštívil Hollande Štrasburg, kde v spoločnosti Martina Schulza podpísal trojročný kontrakt o určení sídelného mesta európskeho zákonodarného zboru a ďalších európskych inštitúcií.

Gauck v Bergen-Belsene: Všade, kde to bude len trochu možné, ukončíme bezprávie

Na celosvetový boj proti porušovaniu ľudských práv vyzval dnes nemecký spolkový prezident Joachim Gauck na pietnej slávnosti v Bergen-Belsene pri príležitosti 70. výročia oslobodenia tamojšieho niekdajšieho koncentračného tábora.

Najvyšší nemecký ústavný činiteľ pripomenul zodpovednosť Nemcov za zločiny v druhej svetovej vojne a konštatoval, že miesta ako Bergen-Belsen, ale aj Buchenwald alebo Dachau sú symbolmi politickej, morálnej, kultúrnej a humanitárnej katastrofy, ku ktorej priviedla svet Tretia ríša.

Gauck v príhovore pred približne 1000 účastníkmi spomienkovej slávnosti, vrátane asi 90 niekdajších väzňov, ubezpečil, že sa Nemecko hlási k spoločenstvu zodpovedných, ktorí sa stavajú na obranu ľudskej dôstojnosti.

"Všade, kde to bude len trochu možné, ukončíme bezprávie,"
cituje prezidentove slová v súvislosti s hrôzostrašnými činmi nacistov tlačová agentúra DPA.

Joachim Gauck sa poďakoval britským vojakom za oslobodenie tábora v Bergen-Belsene krátko pred skončením druhej svetovej vojny a konštatoval, že boli vyslancami demokratickej kultúry, ktorá nemyslela na pomstu nepriateľovi, ale chcela napomôcť opätovnému uplatneniu práva a ľudskej dôstojnosti aj v Nemecku.

Prezident Svetového židovského kongresu Ronald Lauder upozornil na tomto fóre na oživenie prejavov antisemitizmu, ktorý je podľa jeho názoru v tomto kalendárnom roku v Európe na postupe. Chlapci s typickou židovskou pokrývkou hlavy nemôžu ísť v Paríži a v Londýne podľa jeho slov do ulíc bez obáv o svoj život. Irán sa pravidelne vyhráža Izraelu vymazaním z mapy, ale neonacisticky orientované politické subjekty sa presadili aj do parlamentov v Grécku či Maďarsku, dodal Lauder.

Do Bergen-Belsenu deportovali v období fungovania tamojšieho tábora celkovo 200.000 ľudí, viac ako 70.000 z nich tu našlo smrť, vrátane Anny Frankovej, ktorej denník 15-ročnú školáčku posmrtne preslávil. Zábery z tábora, v ktorom britskí vojaci našli pri jeho oslobodení telá 10.000 zosnulých väzňov, šokovali svojho času planétu.

Musíme bojovať za naše hodnoty, vyhlásil dnes pri príležitosti oslobodenia koncentračného tábora Flossenbürg v nemeckom Bavorsku tamojší krajinský premiér Horst Seehofer, ktorý vyzval všetkých demokratov na maximálnu bdelosť. Ideológie, ktoré opovrhujú ľuďmi, sa u nás už nikdy nesmú ujať, zdôraznil.