Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Hollande odmietol obvinenia z diskreditácie politických protivníkov

Francúzsky prezident Francois Hollande, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Fillon vo štvrtok holandskú hlavu štátu obvinil, že zasahuje do konania justície z politických dôvodov.

Brusel 24. marca (TASR) - Francúzsky prezident Francois Hollande dnes odmietol tvrdenia pravicového prezidentského kandidáta Francoisa Fillona, že má vlastný orgán na diskreditáciu politických protivníkov. Fillon vo štvrtok hlavu štátu obvinil, že zasahuje do konania justície z politických dôvodov.

"Rázne odsudzujem tieto falošné obvinenia," vyhlásil dnes Hollande. Dodal, že nikdy nezasahoval do konania justície, ani v prípade kauzy Fillona, ktorý čelí obvineniam z fiktívneho zamestnávania svojej manželky a detí.

Fillon vo vysielaní francúzskej televízie France 2 vo štvrtok obvinil úradujúceho prezidenta, že stojí na čele "čierneho kabinetu", ktorý poskytuje informácie tlači o prebiehajúcom vyšetrovaní Fillonovej kauzy za účelom politického boja.

Hollande priznal existenciu vlastného kabinetu, ale vylúčil, že by akokoľvek zasahoval do konania justície. Informoval o tom francúzsky denník Le Monde.

Ani pravicový kandidát Fillon, ani kandidát socialistov Benoit Hamon sa podľa prieskumov nedostanú cez prvé kolo francúzskych prezidentských volieb, ktoré bude 23. apríla. Do radov socialistov patrí aj aktuálny prezident Hollande. Sondáže predpovedajú, že v druhom prezidentských volieb by zvíťazil centrista Emmanuel Macron nad líderkou Národného frontu Marine Le Penovou.