Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Hollande potvrdil, že sa s Merkelovou zúčastnia rokovaní v Minsku

Nemecká kancelárka Angela Merkelová (uprostred), francúzsky prezident Francois Hollande (vpravo), archívne foto Foto: FOTO TASR/AP

Francúzsky prezident Francois Hollande dnes potvrdil, že odcestuje do Minska spoločne s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou na mierové rokovania s ukrajinskými a ruskými predstaviteľmi.

Paríž/Moskva/Londýn 10. februára (TASR) - Francúzsky prezident Francois Hollande dnes potvrdil, že odcestuje do Minska spoločne s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou na mierové rokovania s ukrajinskými a ruskými predstaviteľmi. Oznámila to francúzska tlačová agentúra AFP.

Bolo naplánované, že sa rokovania uskutočnia iba ak sa lídri dohodnú na podmienkach mierovej dohody, citovala francúzsku agentúru DPA.

Minské rokovania sa sústredia na stiahnutie ťažkých zbraní, vytvorenie demilitarizoanej zóny na východe Ukrajiny a začatie dialógu medzi Ukrajinou a povstalcami, informovala dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na ruskú tlačovú agentúru RIA Novosti.

Na summite v bieloruskej metropole Minsk by sa mali v stredu zísť lídri Francúzska, Nemecka, Ruska a Ukrajiny.

RIA naznačila, že podľa jej diplomatického zdroja v Minsku bude hlavným kameňom úrazu demilitarizovaná zóna. Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) rovnako ako Francúzsko a Nemecko chcú, aby dohľad nad touto zónou malo Rusko. Moskva chce, aby kontrolu nad zónou prevzalo OBSE.

Britský minister zahraničných vecí Philip Hammond dnes na zasadnutí britského parlamentu povedal, že Británia a Nemecko aktívne rokujú o zachovaní a predĺžení sankcií Európskej únie uvalených na Rusko v prípade, že v ukrajinskom mierovom procese nedôjde čoskoro k prielomu. Hammond sa vyjadril, že osobne je za predĺženie existujúcich sankcií do konca roka.

Nemci podľa jeho slov "samozrejme chcú využiť príležitosť, ktorú môže poskytnúť zajtrajšie stretnutie, ak sa uskutoční". "Ale Nemci a predovšetkým úrad kancelárky, si za tým pevne stoja," citovala šéfa britskej diplomacie agentúra Reuters.