Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Hollande sa pridal k návštevníkom mešít a dal si čaj bratstva

Na snímke francúzsky prezident Francois Hollande Foto: TASR/AP

Deň otvorených dverí sa koná v dňoch, keď si Francúzsko pripomína prvé výročie útokov džihádistov na redakciu satirického týždenníka Charlie Hebdo.

Paríž 11. januára (TASR) - Francúzsky prezident Francois Hollande nečakane zavítal do Veľkej mešity v Paríži, ktorá - podobne ako aj mnohé iné mešity v krajine - tento víkend otvorila svoje brány širokej verejnosti. Informovala o tom dnes francúzska spravodajská spoločnosť RTL.

Súčasťou víkendového programu, ktorý iniciovala Francúzska rada pre moslimské vyznanie (CFCM), sú v mešitách posedenia pri "čaji bratstva" a orientálnych sladkostiach. Cieľom podujatia je pokúsiť sa potlačiť v krajine islamofóbiu a poukázať na rozdiel medzi džihádizmom a umierneným a mier vyznávajúcim islamom, uviedla agentúra AP.

Deň otvorených dverí sa koná v dňoch, keď si Francúzsko pripomína prvé výročie útokov džihádistov na redakciu satirického týždenníka Charlie Hebdo a samoobsluhu s kóšer tovarom. Tieto útoky si vyžiadali 17 obetí na životoch.

Hollande sa do Veľkej mešity presunul z Námestia republiky v centre Paríža, kde sa dnes konal pietny akt za obete všetkých džihádistických útokov, ktoré Francúzsko vlani zažilo. Hollanda v mešite privítal jej rektor Dalil Boubakeur a predseda CFCM Anouar Kbibech, s ktorými pri čaji prezident asi pol hodiny debatoval.