Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Hollande sa vzdal plánov na novelizáciu ústavy i odoberania občianstva

Francúzsky prezident Francois Hollande. Foto: TASR/AP

Príprava novelizácie ústavy sa začala krátko po sérii atentátov, ktoré sa odohrali vlani v novembri v Paríži a na jeho predmestí Saint-Denis a vyžiadali si 130 obetí na životoch.

Paríž 30. marca (TASR) - Francúzsky prezident Francois Hollande dnes oznámil, že sa vzdáva projektu novelizácie ústavy tak, aby v nej boli zapracované podmienky vyhlásenia výnimočného stavu a odobratie francúzskeho štátneho občianstva osobám odsúdeným za terorizmus.

Príprava novelizácie ústavy sa začala krátko po sérii atentátov, ktoré sa odohrali vlani v novembri v Paríži a na jeho predmestí Saint-Denis a vyžiadali si 130 obetí na životoch.

Hollande dnes s poľutovaním konštatoval, že Národnému zhromaždeniu a Senátu, dolnej a hornej komore francúzskeho parlamentu, sa nepodarilo dospieť ku kompromisu, pričom zodpovednosť za tento stav prezident zvalil na pravicové strany.

"Časť opozície" je podľa socialistu Hollanda nepriateľsky naladená "akejkoľvek revízii ústavy, či sa týka výnimočného stavu, či nezávislosti súdov".

Jablkom sváru bol najmä návrh na odoberania francúzskeho občianstva osobám odsúdeným za terorizmus. Kým poslanci dolnej komory, kde majú väčšinu socialisti, pripustili uplatňovanie tohto opatrenia voči odsúdeným, členovia Senátu, kde má väčšinu pravica, chceli presadiť, aby sa toto nariadenie týkalo len odsúdencov s dvojakým občianstvom, aby sa nevytvárala skupina osôb, ktoré nie sú štátnym príslušníkom žiadneho štátu a nemajú tak žiadnu ochranu. Obe komory následne prijali vlastné návrhy zmien v ústave, ale spoločné zasadnutie oboch komôr parlamentu, ktoré sa koná vždy vo Versailles, musí prerokúvať len jeden text.

Hollandom presadzované návrhy na zmeny v ústave vyvolali znepokojenie ľudskoprávnych aktivistov vo Francúzsku aj v zahraničí a viedli Christiane Taubirovú k rozhodnutiu, aby na protest proti novelizácii ústavy odstúpila z funkcie ministerky spravodlivosti.