Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Teroristická hrozba vo Francúzsku trvá aj rok po útokoch v Paríži

Francúzsky prezident Francois Hollande si uctil pamiatku obetí pri príležitosti prvého výročia extrémistických útokov na redakciu satirického týždenníka Charlie Hebdo v sídle parížskej polície. Foto: TASR/AP

Francúzsky prezident Francois Hollande sa tak vyjadril v sídle parížskej polície pri príležitosti prvého výročia útokov islamských extrémistov na redakciu satirického týždenníka Charlie Hebdo.

Paríž 7. januára (TASR) - Francúzsky prezident Francois Hollande dnes povedal, že jeho krajinu bude aj naďalej zaťažovať "teroristická hrozba". Vyjadril sa tak v sídle parížskej polície pri príležitosti prvého výročia útokov islamských extrémistov, uviedla agentúra AP.

V prejave k policajným silám povereným ochranou Francúzska pred novými útokmi Hollande vyhlásil, že vláda schvaľuje nové zákony a posilňuje bezpečnosť, ale teroristická hrozba je stále vysoko pravdepodobná.

Siedmeho januára 2015 dvojica islamských extrémistov vtrhla do redakcie francúzskeho satirického týždenníka Charlie Hebdo v Paríži, zabila 11 ľudí v jej priestoroch a takisto jedného policajta pred budovou časopisu.

Nasledovali útoky na políciu na parížskej ulici a na civilistov v supermarkete s kóšer potravinami.

Pri dvojdňovom vlaňajšom januárovom krviprelievaní v oblasti Paríža prišlo o život celkovo 17 ľudí, z nich traja policajti.

Hollande v dnešnom prejave vyhlásil, že policajti zomreli pri výkone služobných povinností, "aby sme my mohli žiť slobodne".