Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Hollande vyzval Francúzov, aby volili, neúčasť nahrá ultrapravici

Francois Hollande Foto: TASR/AP

Predvolebné prieskumy predpovedajú, že Francois Hollande získa 26-30 percent hlasov, Nicolas Sarkozy 24-29 percent a Le Penová 14-17 percent.

Paríž 19. apríla (TASR) - Prezidentský kandidát Socialistickej strany Francúzska, Francois Hollande, vyzval dnes Francúzov, aby v nedeľu prišli vo veľkom počte k volebným urnám.

Varoval pred zopakovaním situácie spred desiatich rokov, kedy ich masová neúčasť pomohla ultrapravicovému "nepriateľovi" eliminovať ľavicu z volieb.

Hollande by mal podľa všetkých predvolebných prieskumov zvíťaziť vo voľbách, v oboch ich kolách, s pohodlným náskokom. Obáva sa však, že tieto predpovede učičíkajú jeho stúpencov a tí zostanú v nedeľu doma.

"Nie som si istý ničím a nikto nemôže vedieť, aké budú konečné výsledky," povedal 57-ročný socialista v televíznom rozhovore tri dni pred prvým kolom hlasovania, z ktorého postúpia do druhého hlasovania 6. mája dvaja najúspešnejší z desiatich prezidentských kandidátov.

Marine Le Penová
Foto: TASR/AP
Podľa prieskumov by to mali byť Hollande a súčasný konzervatívny prezident Nicolas Sarkozy. Za pätami im však šliape ako tretia v poradí kandidátka ultrapravicového Národného frontu Marine Le Penová, ktorá by rada zopakovala situáciu z volieb v roku 2002. Jej otec Jean-Marie Le Pen, vtedajší predseda Národného frontu, sa prebojoval do druhého kola prezidentských volieb.

Hollande v rozhovore pre televíziu BFM pripomenul, že aj v roku 2002 prieskumy do posledného dňa ukazovali, že kandidát socialistov Lionel Jospin získa druhý najvyšší počet hlasov, o štyri či päť percent viac ako Jean-Marie Le Pen.

O tri dni nato Le Pen Jospina s jednopercentným náskokom hlasov vyradil z boja o prezidentské kreslo. V druhom kole hlasovania si tak Francúzi vyberali medzi konzervatívcom Jacquom Chiracom a ultrapravičiarom Le Penom a volili menšie zlo.

Chirac zvíťazil vďaka hlasom ľavice, ktorá vyzvala svojich voličov, aby zablokovali zvolenie Le Pena za prezidenta.

Hollande povedal, že ho prenasledujú spomienky na rok 2002, kedy veľký počet kandidátov a vysoká neúčasť voličov vyústili v hlasovanie medzi Chiracom a "nepriateľom republiky, ultrapravicou".

Predvolebné prieskumy predpovedajú, že Hollande získa 26-30 percent hlasov, Sarkozy 24-29 percent a Le Penová 14-17 percent.

Foto: TASR/AP
Aj Sarkozy dnes, podobne ako Hollande, hovoril o volebných prekvapeniach, na rozdiel od Hollanda v ne však dúfa.

"Dovoľte mi pripomenúť vám, že neboli jediné voľby, v ktorých by Francúzi neprišli s prekvapením," povedal v rozhovore pre rozhlasovú stanicu Europe-1.

V roku 2002 sa na prvom kole prezidentských volieb nezúčastnilo 28 percent francúzskych voličov a nedávne prieskumy naznačili, že túto nedeľu by nemuselo prísť k volebným urnám vyše 30 percent zo 45 miliónov oprávnených voličov, sumarizuje agentúra Reuters.