Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Pochodu homosexuálov ulicami Tbilisi zabránili pravoslávni veriaci

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP Photo

Účastníci sa zišli pred tbiliskou koncertnou sieňou, odkiaľ sa mali vydať k budove parlamentu. Zhromaždení odporcovia, sa im v tom však snažili zabrániť, pričom požiadali o intervenciu aj políciu.

Tbilisi 17. mája (TASR) - Gruzínski pravoslávni veriaci dnes zablokovali nepočetný pochod homosexuálov ulicami hlavného mesta Tbilisi, pričom došlo aj k fyzickým potýčkam. Polícia viacero výtržníkov zatkla. Pochod sa mal konať pri príležitosti dnešného Medzinárodného dňa boja proti homofóbii.

Medzi odporcami homosexuálov bol aj pravoslávny kňaz, ktorý vykrikoval: "Ako môžete propagovať také veci na ulici, kde sú aj deti. Je to propagácia zlého spôsobu života," uviedla britská rozhlasová a televízna spoločnosť BBC.

Organizátori pochodu homosexuálov uviedli, že očakávali negatívne reakcie verejnosti, ale nie fyzické útoky.

Účastníci pochodu sa zišli pred tbiliskou koncertnou sieňou, odkiaľ sa mali vydať k budove parlamentu. Zhromaždení odporcovia, medzi ktorými bolo aj viacero pravoslávnych kňazov, sa im v tom však snažili zabrániť, pričom požiadali o intervenciu aj políciu, ktorá mala dohliadať na verejný poriadok. Polícia však odmietla pochod zakázať.

"Tak to urobíme sami," uviedol podľa BBC jeden z kňazov. Polícia zakročila, až keď vypukla bitka, pričom zadržala niekoľko desiatok ľudí z oboch táborov.

Príslušné úrady v Gruzínsku dnešný pochod povolili s tým, že všetci občania krajiny, bez ohľadu na svoju sexuálnu orientáciu, majú právo vyjadriť verejne svoje názory. Pravoslávni veriaci však deklarovali, že homosexualita je v rozpore s tradičnými kresťanskými hodnotami.

Dnešný incident podľa aktivistov za práva homosexuálov dokazuje, že "Tbilisi musí ešte prejsť dlhú cestu, kým sa stane moderným európskym mestom".

K dekriminalizácii pohlavného styku homosexuálov v Gruzínsku došlo v roku 2000. Aktivisti za ich práva sa v súčasnosti snažia dosiahnuť, aby bola diskriminácia na základe sexuálnej orientácie postavená v Gruzínsku mimo zákona.

Pri príležitosti dnešného Medzinárodného dňa boja proti homofóbii Agentúra EÚ pre základné práva (FRA) vo Viedni zverejnila výsledky prieskumu, podľa ktorého sa dve tretiny homosexuálov neodvážia držať svojho partnera na ulici za ruku. Bežným fenoménom je aj strach z izolácie a diskriminácia. Diskriminácia sa pritom začína už v škole, a to zo strany žiakov i učiteľov.