Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

ZÁBORSKÁ: Rakúsky súd umožnil LGBT adopcie, ale čo na to Rakúšania?

poslankyňa Európskeho parlamentu Anna Záborská. Foto: TASR/ Michal Svítok

Homosexuáli v Rakúsku môžu od roku 2013 adoptovať biologické deti jedného z partnerov, ale spoločná adopcia cudzích detí im bola doteraz odopieraná. ÚS aktuálne tento zákaz zrušil.

Viedeň/Bratislava 14. januára (TASR) - Rakúsky ústavný súd zrušil zákaz adopcie detí homosexuálnymi pármi. Oznámil to dnes jeho predseda Gerhart Holzinger, informovala agentúra APA.

Homosexuáli môžu od roku 2013 adoptovať biologické deti jedného z partnerov, ale spoločná adopcia cudzích detí im bola doteraz odopieraná.

Dnes oznámenú zmenu zdôvodnil Holzinger tým, že nariadenie založené výhradne na sexuálnej orientácii nemá nijaké vecné opodstatnenie.

Ilustračná snímka. Gay pride v Podgorici.
Foto: TASR/AP


"Dôležité je aj to, že v tejto veci rozhodol rakúsky Ústavný súd sám, lebo etické otázky majú ostať v pôsobnosti národných štátov," reagovala pre Teraz.sk europoslankyňa Anna Záborská (KDH). Dodala, že ju znepokojujú niektoré rozhodnutia Európskeho súdu pre ľudské práva, ktoré podľa nej zasahujú do právomoci národných štátov rozhodovať o etických otázkach.

Záborská rozhodnutie rakúskeho Ústavného súdu rešpektuje, ale druhá otázka podľa nej je, čo si o tejto veci myslia samotní Rakúšania. "Rozhodnutie ÚS je jedna vec, ale to automaticky neznamená, že rovnaký názor má aj väčšina Rakúšanov," odpovedala Záborská na otázku, či rozhodnutie rakúskeho súdu neznamená, že Rakúsko ide opačným smerom, ako Slovenská republika.

V tejto súvislosti sa vyjadrila aj k referendu, ktoré slovenský prezident Andrej Kiska vypísal na 7. februára. "To, že slovenský ústavný súd pripustil otázku, ktorá sa týka adopcií detí pármi rovnakého pohlavia, znamená, že naša ústava je iná ako rakúska a otázka nie je protiústavná," konštatuje Záborská. Nadchádzajúce referendum na Slovensku je podľa nej dôležité aj preto, že tu síce zákon o rodine zakazuje adopcie detí pármi rovnakého pohlavia, to však neznamená, že parlament tento stav nemôže v budúcnosti zmeniť novelou.

Rakúsky Ústavný súd vychádzal pri rozhodovaní z 8. článku Európskeho dohovoru o ľudských právach, v ktorom je zakotvené právo na súkromný a rodinný život. Hoci nehovorí o práve na adopciu, v prípade, že takéto právo existuje, musí sa uplatňovať bez diskriminácie, konštatoval Holzinger.

Homosexuálom v Rakúsku bolo umožnené adoptovať si biologické dieťa jedného z partnerov v roku 2013 po tom, čo Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) dospel k záveru, že absencia takéhoto práva je diskriminačná.

ESĽP ale súčasne zdôraznil, že Európsky dohovor o ľudských právach nezaväzuje signatárske štáty priznať právo na adopciu nevlastných detí nemanželským párom.