Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Zahraničie

Do Homsu sa vrátili humanitárni pracovníci

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Pracovníci OSN a miestneho Červeného kríža by podľa očakávania mali z mesta, ktoré obliehajú vládne sily, evakuovať civilistov.

Káhira 12. februára (TASR) - Humanitárni pracovníci sa dnes vrátili do obliehaného sýrskeho mesta Homs v rámci posledného dňa prímeria uzatvoreného medzi vládou a opozíciou. Informovala o tom agentúra DPA.

Pracovníci OSN a miestneho Červeného kríža by podľa očakávania mali z mesta, ktoré obliehajú vládne sily, evakuovať civilistov.

Videozáznam zverejnený opozičnými aktivistami, ktorého autenticitu nebolo možné overiť, ukazuje rodiny, ako za zvukov streľby prechádzajú cez barikády smerom k vozidlám OSN.

Hovorkyňa Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov Melissa Flemingová oznámila, že od začiatku operácie - od piatka minulého týždňa - sa podarilo evakuovať približne 1115 ľudí.

Homs leží na strategickom mieste - na križovatke medzi Damaskom a Aleppom, na ceste k vládnym pobrežným pevnostiam na západe Sýrie. Povstanie v Homse vládne sily zväčša spacifikovali už v polovici roka 2012, opoziční bojovníci však majú stále pod kontrolou staré mesto a susediace štvrte.