Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Vedenia v prezidentských voľbách v Hondurase sa ujal Nasralla

Na snímke prívrženci honduraského prezidenta Juana Orlanda Hernándeza, 26. novembra 2017, Tegucigalpa. Foto: TASR/AP

Podľa najvyššieho volebného tribunálu získal Nasralla 45,17 percenta hlasov, zatiaľ čo Hernándeza volilo 40,21 percenta voličov. Predbežné výsledky boli zverejnené po sčítaní 57 percent hlasov.

Tegucigalpa 27. novembra (TASR) - Prvé oficiálne čiastkové výsledky sčítania hlasov odovzdaných v prezidentských voľbách v Hondurase naznačujú, že stredoľavý kandidát Salvador Nasralla vedie nad súčasným prezidentom, konzervatívcom Juanom Orlandom Hernándezom, o päť percentuálnych bodov.

Podľa oznámenia najvyššieho volebného tribunálu získal Nasralla 45,17 percenta hlasov, zatiaľ čo Hernándeza volilo 40,21 percenta voličov. Tieto predbežné oficiálne výsledky boli zverejnené po sčítaní 57 percent odovzdaných hlasov.

Za víťazov volieb sa medzičasom vyhlásili obaja hlavní kandidáti - Nasralla i Hernández.

V jednokolových prezidentských voľbách sa o funkciu hlavy štátu uchádzalo celkovo deväť kandidátov. Približne 6,4 milióna Hondurasanov rozhodovalo aj o novom zložení parlamentu a starostoch 298 obcí.

Honduraská ústava znovuzvolenie do funkcie prezidenta nepovoľuje. Hernández však svoju kandidatúru postavil na rozhodnutí najvyššieho súdu, ktorý v roku 2015 rozhodol v prospech bývalého prezidenta Rafaela Callejasa. Ten tvrdil, že zákaz opätovného zvolenia do úradu porušuje jeho občianske práva. Samotný Callejas sa pre účasť v korupčnom škandále v štruktúrach Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) o ďalší prezidentský mandát neuchádzal.

Honduraská opozícia tvrdí, že najvyšší súd nemôže prevážiť nad ústavou. Hernández zase argumentuje tým, že potrebuje druhé funkčné obdobie v úrade, aby sa mu podarilo upevniť úspechy, ktoré už dosiahol, napríklad v oblasti bezpečnosti.

Hernández potláčal pomocou armády zločinecké gangy, viacerých drogových lídrov vydal do Spojených štátov a mierne sa mu podarilo znížiť aj počet vrážd v krajine, v ktorých však Honduras naďalej drží svetové prvenstvo, priblížila DPA. Prezident znížil aj fiškálny deficit krajiny. Kritici mu však vyčítajú, že urobil len veľmi málo na to, aby znížil extrémne vysokú mieru chudoby v krajine.