Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

V Hondurase pokračuje sčítavanie hlasov v prezidentských voľbách

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Hoci konečný výsledok volieb z 26. novembra ešte nie je známy, úradujúci prezident Juan Orlando Hernández i jeho ľavicový opozičný vyzývateľ Salvador Nasralla sa vyhlásili za ich víťazov.

Tegucigalpa 4. decembra (TASR) - Týždeň po konaní prezidentských volieb v Hondurase pokračoval v nedeľu najvyšší volebný tribunál v spočítavaní odovzdaných hlasov. Uviedla to BBC.

Tento proces bol prerušený vo štvrtok, o deň neskôr vyhlásila vláda tejto stredoamerickej krajiny desaťdňový zákaz nočného vychádzania, aby zastavila násilné protesty opozície.

Hoci konečný výsledok volieb z 26. novembra ešte nie je známy, úradujúci prezident - konzervatívec Juan Orlando Hernández - i jeho ľavicový opozičný vyzývateľ Salvador Nasralla sa vyhlásili za ich víťazov. Prívrženci Nasrallu obviňujú Hernándeza z volebného podvodu.

Deň po voľbách viedol Nasralla o takmer o päť percentuálnych bodov, neskôr ho však predbehol Hernández. Doterajšia hlava štátu mala na svojom konte 42,9 percenta hlasov, Nasralla získal 41,4 percenta. Tieto údaje sa zakladajú na sčítaní 95 percent hlasov.

Zmena v prospech úradujúceho prezidenta viedla k násilným protestom, počas ktorých boli zabití najmenej traja ľudia a mnoho ďalších utrpelo zranenia. Jednou z obetí je 19-ročné dievča, ktoré bolo postrelené, keď sa počas zákazu vychádzania nachádzalo so skupinou mladých ľudí na ulici.

V jednokolových prezidentských voľbách sa o funkciu hlavy štátu uchádzalo deväť kandidátov. Približne 6,4 milióna Hondurasanov rozhodovalo aj o novom zložení parlamentu a starostoch 298 obcí.

Honduras je jednou z najchudobnejších a najnebezpečnejších krajín Latinskej Ameriky. Hernández prišiel k moci v roku 2013 v takisto sporných voľbách.