Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

V Hondurase ukončili prepočítavanie hlasov z volieb prezidenta

Na snímke kandidát na honduraského prezidenta Salvador Nasralla, 10. december 2017, Honduras. Foto: TASR/AP

Súčasný konzervatívny prezident Juan Orlando Hernández získal v čiastočnom prepočítaní 50,1 percenta hlasov, zatiaľ čo jeho hlavný opozičný rival Salvador Nasralla 31,5 percenta.

Tegucigalpa 11. decembra (TASR) - Honduraský volebný tribunál ukončil v nedeľu ručné prepočítavanie hlasov v prezidentských voľbách, ktoré sa uskutočnili pred dvoma týždňami, a vyhlásil, že výsledky sú "nesmierne totožné" s pôvodnými dátami hlasovania. Informuje o tom agentúra AP.

Prepočítali sa hlasy odovzdané do takmer 5000 hlasovacích urien, čo je menej než jedna tretina z ich celkového počtu. Súčasný konzervatívny prezident Juan Orlando Hernández získal v čiastočnom prepočítaní 50,1 percenta hlasov, zatiaľ čo jeho hlavný opozičný rival Salvador Nasralla 31,5 percenta.

Zahŕňajúc všetky odovzdané hlasy, Nasralla zaostáva za Hernándezom o 1,6 percenta. Nasralla výsledky v piatok oficiálne napadol. Volebný tribunál má 30 dní od konania volieb na vyhlásenie ich víťaza. Nasrallovi stúpenci protestovali v nedeľu vo viacerých mestách tejto latinskoamarickej krajiny.

Volebná komisia vyhlásila Nasrallu za predbežného lídra už na druhý deň ráno po voľbách, ktoré sa uskutočnili 26. novembra, keď bolo zrátaných len niečo vyše polovice hlasov. Komisia však neposkytla žiadnu aktualizáciu údajov nasledujúcich 36 hodín, pripomína agentúra Reuters. Keď sa informácie o výsledkoch hlasovania obnovili, náskok Nasrallu sa začal prudko strácať, čo vyvolalo značné pobúrenie.

Generálny tajomník Organizácie amerických štátov (OAS) Luis Almagro vyhlásil, že jej pozorovatelia zistili pri voľbách v Hondurase početné nezrovnalosti. Nevylúčil pritom, že OAS odporučí zopakovanie volieb, pokiaľ by nepostačovalo opätovné prepočítanie odovzdaných hlasov.

V jednokolových prezidentských voľbách sa o funkciu hlavy štátu uchádzalo celkovo deväť kandidátov. Približne 6,4 milióna Hondurasanov rozhodovalo aj o novom zložení parlamentu a starostoch 298 obcí.