Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

V Hongkongu demonštrovali za demokraciu, polícia použila obušky

Prodemokratický demonštranti v uliciach Hongkongu. Foto: TASR/AP

Situácia na mieste bola niekoľko hodín napätá, ale k väčším stretom medzi protestujúcimi a policajtmi nedochádzalo.

Hongkong 29. novembra (TASR) - Tisícky aktivistov bojujúcich za demokraciu sa v noci nadnes dostali do stretov s políciou v hongkonskej štvrti Mongkok, jednej z najväčších a najnepokojnejších častí mesta.

Situácia na mieste bola niekoľko hodín napätá, ale k väčším stretom medzi protestujúcimi a policajtmi nedochádzalo. Chaos však vypukol po tom, čo stovky policajných ťažkoodencov zatlačili demonštrantov štítmi a obuškami a s použitím slzotvorného plynu. Zásah však ešte viac vyburcoval demonštrantov a následný trojhodinový pochod ľudí požadujúcich "skutočnú plnohodnotnú demokraciu" ponechával 28-tisícový policajný zbor mesta v pohotovosti, informovala agentúra Reuters.

Nepokoje sa odohrávali už tretiu noc za sebou. Začali sa prekvapivo rýchlym a hladkým stredajším zásahom polície proti táboru demonštrantov v Mongkoku. Polícia zatkla viac než sto ľudí, vrátane študentských vodcov Joshuu Wonga a Lestera Shuma.

Amnesty International v piatok protestovala proti použitiu neprimeraných prostriedkov pri zatýkaní demonštrantov. Obaja študentskí lídri sa sťažovali, že ich policajti počas zatýkania bili. Policajti údajne zbili aj niekoľko novinárov, čo podnietilo Hongkonskú novinársku asociáciu k podaniu oficiálnej sťažnosti a zorganizovaniu protestnej akcie na sobotu.