Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Hongkong: Z výtržníctva počas osláv nového roka obvinili desiatky ľudí

Umelci vystupujú počas nočného sprievodu pri príležitosti osláv Lunárneho Nového roka ohnivej opice v Hongkongu 8. februára 2016. Foto: TASR/AP

Nepokoje vypukli po tom, ako sa polícia pokúsila zakročiť voči tradičným predavačom jedla v husto obývanej hongkonskej časti Mong Kok, ktorí predávali svoj tovar v uliciach bez príslušného povolenia.

Hongkong 11. februára (TASR) - Niekoľko desiatok ľudí predstúpilo dnes pred hongkonský súd v súvislosti s obvineniami z výtržníctva. Toho sa mali dopustiť pri násilných stretoch s políciou, ku ktorým došlo počas tohtotýždňových osláv príchodu nového lunárneho roka. Informovala o tom agentúra AP.

Zmienené nepokoje vypukli po tom, ako sa polícia v pondelok večer pokúsila zakročiť voči tradičným predavačom jedla v husto obývanej hongkonskej časti Mong Kok, ktorí predávali svoj tovar v uliciach bez príslušného povolenia.

Hongkonskí aktivisti boli týmto zásahom nadmieru pobúrení a príslušníkom poriadkovej polície následne vzdorovali až do skorých ranných hodín miestneho času. Policajtov ohadzovali fľašami, nádobami na odpad, plastovými zátarasami alebo časťami drevených paliet. Na uliciach tiež zakladali požiare a podľa šéfa tamojšej samosprávy Liang Čen-jinga okrem policajtov napádali aj novinárov. Polícia po týchto stretoch zatkla dohromady 64 ľudí, približuje AP.

Podľa správ polície a miestnych médií dnes pred súd na hongkonskom polostrove Kowloon predstúpilo 37 osôb, z ktorých všetky čelia obvineniam v súvislosti s účasťou na zmienených výtržnostiach. Obžalovaným bola zároveň udelená kaucia a pojednávania vo veci odročili na apríl.