Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Hongkonská polícia varovala demonštrantov pred obkľúčením

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Protesty sa podľa policajného hovorcu dotkli chodu podnikov i úradov, majú svoj dopad na ekonomiku i verejné služby.

Hongkong 2. októbra (TASR) - Hongkonská polícia varovala dnes prodemokratických demonštrantov pred vážnymi dôsledkami, ak vniknú do vládnych budov alebo ich obkľúčia, ako sa niektorí z nich už aj vyhrážali.

Hovorca polície podľa tlačovej agentúry AP povedal, že štátne orgány nebudú tolerovať ilegálne obkľúčenie vládnych budov. Zároveň vyzval demonštrantov, ktorí požadujú odstúpenie hongkonského premiéra Liang Čen-jinga, aby sa pokojne rozišli.

Protestujúci dali vláde i premiérovi ultimátum do dnešnej polnoci: od vlády požadujú, aby zmenila plány na politickú reformu pripravené Pekingom a od premiéra demisiu.

Protesty sa podľa policajného hovorcu dotkli chodu podnikov i úradov, majú svoj dopad na ekonomiku i verejné služby. Po dvojdňovej prestávke by sa v piatok malo do úradov vrátiť približne 3000 štátnych zamestnancov.

Liang varoval, že pokračujúce protesty môžu poškodiť povesť Hongkongu ako jedného z čelných svetových finančných centier, uviedla agentúra Reuters.

Hongkonská rozhlasová stanica RTHK informovala, že protesty začali mať dopad na ekonomiku. Čína pozastavila schvaľovanie ciest turistických skupín z pevninskej časti do Hongkongu, odôvodňujúc to obavami o ich bezpečnosť. Vládny zdroj blízky premiérovi povedal, že je pripravený vytrvať a zasiahol by, iba ak by došlo k rabovaniu či násiliu.

"Ak nevypukne chaos, nepošleme do ulíc poriadkovú políciu... Treba to riešiť pokojnou cestou, aj keby to malo trvať týždne či mesiace," uviedol nemenovaný zdroj.

Oficiálny denník vládnucej čínskej komunistickej strany Žen-min ž'-pao hongkonského premiéra podporil. V článku na titulnej stránke dnes napísal, že Liang má "plnú dôveru ústredného výboru, ktorý je s jeho prácou úplne spokojný".

Štátne médiá označili v sérii komentárov protesty za nezákonné a trvali na tom, že voľby budúceho vodcu Hongkongu v roku 2017 sa musia uskutočniť podľa súčasných pravidiel, ktoré vyžadujú schválenie kandidátov propekinským výborom, všíma si agentúra DPA.