Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Hongkongská polícia vyzýva protestujúcich, aby sa rozišli

Na snímke niekoľko desiatok tisíc ľudí demonštrovalo proti navrhovaným zmenám zákona o vydávaní obvinených občanov do Číny v uliciach Hongkongu 16. júna 2019. Foto: TASR/AP

Takmer dva milióny ľudí pochodovali v nedeľu ulicami Hongkongu na protest proti spornému návrhu zákona umožňujúceho vydávanie podozrivých osôb do Číny.

Hongkong 17. júna (TASR) - Konfrontácia medzi protestujúcimi v uliciach Hongkongu a políciou pokračuje aj v pondelok po tom, čo po masívnych nedeľných demonštráciách zostalo i v skorých ranných hodinách pred sídlom vlády stále niekoľko tisíc ľudí. Informuje o tom agentúra AP.

Polícia ich vyzvala, aby sa rozišli. Dav odpovedal skandovaním hesiel, niektorí si kľakli pred policajtov.

Takmer dva milióny ľudí pochodovali v nedeľu ulicami Hongkongu na protest proti spornému návrhu zákona umožňujúceho vydávanie podozrivých osôb do Číny.

Išlo o najväčšiu demonštráciu od roku 1997, keď sa Hongkong vrátil pod správu Číny.

Propekinská šéfka hongkonskej administratívy Carrie Lamová sa v nedeľu ospravedlnila za spôsob, akým sa jej vláda snažila presadiť zákon umožňujúci vydávanie osôb podozrivých zo spáchania trestného činu do krajín, s ktorými nemá Hongkong uzavreté dohody o extradícii, vrátane pevninskej Číny. Prodemokratickí aktivisti však Lamovej ospravedlnenie odmietli. Požadujú jej odstúpenie z funkcie, ako aj definitívne stiahnutie spornej legislatívy.