Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Hongkonské úrady zakázali spomienku na obete potlačenia demonštrácií

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Masové protivládne protesty v Hongkongu proti zasahovaniu Číny do jeho osobitného autonómneho štatútu sa pravidelne konali od júna 2019.

Hongkong 27. mája (TASR) - Hongkonská polícia vo štvrtok zakázala konanie budúcotýždňového spomienkového zhromaždenia na počesť obetí krvavého potlačenia demonštrácií na pekinskom Námestí nebeského pokoja v roku 1989. Úrady v Hongkongu tak neudelili povolenie organizovať toto zhromaždenie druhý rok po sebe, uviedla agentúra AFP.

Zrušenie podujatia potvrdili aj jeho organizátori, podľa ktorých bol zdôvodnený pokračujúcou pandémiu koronavírusu. Úrady varovali, že každý, kto sa na ňom napriek zákazu zúčastní, poruší nový bezpečnostný zákon.

Zákaz prišiel dva dni po tom, ako úrady pre obavy z "podnecovania nepokojov" nepovolili konanie rovnakých pietnych spomienok ani v osobitnej administratívnej oblasti Macao.

Spomienkové zhromaždenia na počesť obetí zákroku čínskych bezpečnostných zložiek proti prodemokratickým demonštrantom na pekinskom Námestí nebeského pokoja (Tchien-an-men) zo 4. júna 1989 sa v Hongkongu za predchádzajúcich 30 rokov pravidelne konali bez obmedzení.

Vlani však pietnu udalosť úrady po prvýkrát zakázali, čo tiež zdôvodnili koronavírusovou pandémiou a obavami o bezpečnosť po skúsenostiach z predchádzajúcich niekoľkomesačných protestov. Desiatky tisíc ľudí sa však napriek zákazu zhromaždili na tradičnom mieste týchto spomienkových akcií, ktorým je Victoria Park v centre Hongkongu. Za účasť na tejto spomienke odvtedy úrady obvinili viac ako 20 prominentných prodemokratických aktivistov, pričom niekoľko z nich aj odsúdili.

Masové protivládne protesty v Hongkongu proti zasahovaniu Číny do jeho osobitného autonómneho štatútu sa pravidelne konali od júna 2019. Trvali zhruba sedem mesiacov a zúčastnili sa na nich milióny ľudí.